Arhivele succesorale de pe Caragiale

Arhivele succesorale de pe Caragiale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Arhiva s-a mutat de la Judecătorie la Camera Notarilor, fără a fi anunţaţi, însă, şi cetăţenii direct interesaţi *

Încă de pe vremea când a fost numit preşedinte la Camera Notarilor Publici Galaţi, Bogdan Ciucă promitea că va prelua arhivele succesorale de la Judecătorie şi le va administra mult mai bine, în folosul cetăţenilor. Pe vremea aceea părea un vis frumos, cel puţin pentru cei care erau direct interesaţi de obţinerea unui act notarial încheiat înainte de 1995 într-un termen cât mai scurt. În timp,  visul se pare să fi devenit realitate.

La sfârşitul anului 2008 au fost cumpărate sedii la Galaţi, Brăila, Tecuci şi Focşani pentru viitoarele arhive. La momentul respectiv s-a tot vorbit despre aceste sedii, care au costat foarte mulţi bani şi  au atras atenţia opiniei publice. Era şi normal să atragă atenţia atâta timp cât notarii au cerut şi au şi obţinut scutirea de la plata impozitelor pe clădirea cumpărată în oraşul vecin.

„Mie, personal, mi se pare normal să obţinem aceste scutiri, mai ales că aceste arhive nu sunt proprietatea noastră, ci a statului”, declara la momentul respectiv Bogdan Ciucă.

Clădirea a fost terminată, dar arhivele privind actele autentice de la Judecătorie se preiau abia acum, la mai bine de jumătate de an de când sediul a fost finalizat. Până acum au fost preluate doar actele succesorale, iar întreaga arhivă va fi funcţională abia luna viitoare.

Şi la Galaţi există sediu

În aceeaşi perioadă se cumpărase şi la Galaţi un sediu pentru arhivă. Clădirea este situată pe strada I.L. Caragiale, şi a fost plătită din fondurile proprii ale Camerei Notarilor. Nimeni nu spune însă cât a costat clădirea şi nici câţi bani au fost investiţi în ea.

Până la urmă nu asta e marea problemă, ci faptul că nimeni nu a anunţat că arhiva notarială a fost deja mutată la noua adresă. Poate şi din cauza faptului că în faţa clădirii se lucrează şi aspectul nu e chiar plăcut pentru o inaugurare?

Chiar şi aşa, cetăţenii merită să ştie, măcar pentru a nu se mai plimba de colo-colo când au nevoie de un act notarial emis de Notariatul de Stat începând din 1953 şi până în 1995, aceasta fiind perioada din care sunt actele din arhivă. 

„Am preluat deja actele de la Judecătorie şi avem doi arhivari care lucrează la nou sediu. Actele se pot elibera chiar în ziua depunerii cererii sau cel târziu a doua zi. Nu mai durează zile în şir ca la Judecătorie”, susţine Bogdan Ciucă.

Întrebat de ce nu a anunţat încă opinia publică despre acest aspect, preşedintele Camerei Notarilor Publici Galaţi a spus că prioritatea a fost preluarea şi punerea în funcţie a sistemului.

„Am vrut să fac tot posibilul să funcţioneze totul ca la carte. Am mai schimbat calculatoarele, am mai schimbat câte ceva prin sediu pentru a putea lucra în timp real. De aceea nu am anunţat nimic până acum”, explică Bogdan Ciucă.

Proiecte de viitor

Chiar dacă sediile sunt cumpărate de ceva timp, arhivele, cum spuneam, nu au fost preluate în totalitate. Doar la Galaţi şi la Focşani activitatea de preluare a fost terminată. La Tecuci urmează să se dea drumul la sediul arhivei abia în primăvară. Proiectele însă nu se opresc aici.

„Am vorbit deja cu o firmă să ne facă un soft pentru a putea face şi o arhivă  electronică. E un proiect de lungă durată dar vreau să îl punem în practică pentru că  ne va fi mult mai uşor să  rezolvăm cererile în timp real. În acest moment lucrăm pe sistemul clasic, pe suport de hârtie. Eu sper ca într-un an de zile sistemul electronic să fie funcţional”, promite preşedintele Camerei.

Până când totul va fi gata, până se vor lămuri  toate aspectele legate de actele succesorale şi cele autentice, care până acum au stat în arhivele Judecătoriilor, cetăţenii oraşului nostru merită să ştie că nu trebuie să meargă la Judecătorie (mai ales că în această perioadă, când nici nu este program cu publicul, din cauza protestelor), ci pe strada Caragiale, unde se află mai nou arhiva actelor încheiate la Notariatul de Stat până în 1995.

Citit 1288 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.