Hotărârile Consiliului Local fac noi "victime" politice | Procese pierdute cu ANI

Hotărârile Consiliului Local fac noi "victime" politice | Procese pierdute cu ANI
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

După ce liderul ALDE Galaţi, Cristian Dima, a pierdut procesul cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI), care l-a acuzat de conflict de interese, a venit rândul lui Nicuşor Ciumacenco să fie învins. Pe lista de aşteptare a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se află şi consilierul local ALDE Radu Cosca.

Dacă nu ar fi părăsit prin demisie Consiliul Local Galaţi, Nicuşor Ciumacenco ar fi fost obligat de instanţă să o facă. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a respins definitiv contestaţia pe care Ciumacenco o formulase, şi a dat dreptate Agenţiei Naţionale de Integritate, care îl acuzase de conflict de interese. La fel a procedat şi în cazul lui Cristian Dima. Interesant este că ambii politicieni au ajuns în bătaia puştii ANI din aceeaşi cauză: votul dat unor hotărâri de Consiliu Local.

Bani pentru "Andreiana Juventus"

Aşa cum aţi mai putut citi în ziarul nostru, Nicuşor Ciumacenco a fost acuzat că în perioada exercitării mandatului de viceprimar PSD (2008-2012), a votat favorabil două hotărâri ale Consiliului Local Galaţi, prin care s-au alocat, cu titlu de cotizaţie, bani pentru Fundaţia "Andreiana Juventus", al cărei preşedinte era. Cristian Dima s-a ales cu aceeaşi imputaţie, că a încălcat astfel regimul juridic al conflictului de interese în materie administrativă, tot pentru că a participat la şedinţele Consiliului în care au fost dezbătute şi aprobate în unanimitate două hotărâri privind majorarea contribuţiei publice la bugetul Fundaţiei "Andreiana Juventus", în cadrul căreia acesta deţine funcţia de vicepreşedinte.

Şi Ciumacenco, şi Dima au susţinut că nu au avut nimic de câştigat de pe urma hotărârilor cu pricina, dar, după câte se vede, nu le-a folosit la nimic. Cristian Dima a fost eliberat din funcţia de secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat şi va trebui să aştepte până în 2020 pentru a putea candida din nou. Nicuşor Ciumacenco s-a retras din viaţa politică a Galaţiului, deci, aparent, nu pierde nimic în urma procesului.

Cine urmează

Pe urmele celor doi ar putea călca un al treilea politician gălăţean, Radu Cosca. Fost viceprimar, actualmente consilier local ALDE, Radu Cosca a fost acuzat de ANI de conflict de interese, tot pe motiv că, în 2013, a participat la deliberarea şi adoptarea a două hotărâri care vizau tot majorarea contribuţiei de la bugetul local a Fundaţiei "Andreiana Juventus", unde politicianul deţinea calitatea de membru şi funcţia de preşedinte. Politicianul a contestat decizia ANI în instanţă şi a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde cauza se află în procedură de filtru.  Rămâne de văzut ce va decide instanţa supremă în cazul său.

Citit 4495 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Noiembrie 2017 12:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.