Întâlnirile virtuale afectează creativitatea

Întâlnirile virtuale afectează creativitatea
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Întâlnirea faţă în faţă a produs mai multe idei, şi idei mai creative, în comparaţie cu discuţiile prin videoconferinţă, potrivit experimentelor de laborator şi unui studiu de teren la o firmă cu birouri în întreaga lume. În timp ce beneficiile oferite de Zoom şi de alte instrumente de videoconferinţă le-au făcut indispensabile în pandemie, cercetarea sugerează că dependenţa puternică de această tehnologie are un cost pentru gândirea creativă, potrivit The Guardian, preluat de Mediafax.

„Este foarte important să ai mai multe idei creative din care să te poţi inspira, iar faptul de a avea un fond mai mare de idei creative îţi va creşte probabilitatea de succes”, a declarat Dr. Melanie Brucks, profesor asistent de marketing la Universitatea Columbia din New York.

Rezultatele cercetării

Brucks şi colegul ei, Jonathan Levav, de la Stanford, şi-au început investigaţia înainte de pandemie, când managerii au raportat că au avut probleme în a lucra cu angajaţii la distanţă. Brucks era sceptică în privinţa faptului că videoconferinţele erau un factor, bănuind că dificultăţile de coordonare online a unor echipe mari şi globale ar putea fi de vină.

Pentru a afla, cercetătorii au recrutat peste 600 de voluntari care au fost puși în perechi pentru a aborda o sarcină de creativitate, fie împreună în aceeaşi cameră, fie virtual prin Zoom.

Perechile au avut la dispoziţie cinci minute pentru a găsi utilizări creative pentru un Frisbee sau o folie cu bule şi un minut pentru a selecta cea mai bună idee. Judecătorii independenţi au decis că transformarea unui Frisbee într-o farfurie a fost mai puţin creativă decât folosirea acestuia pentru a doborî fructe dintr-un copac, în timp ce folosirea foliei cu bule pentru a trimite mesaje în cod Morse a fost mai creativă decât folosirea acesteia pentru a proteja un copil. În general, cei care au lucrat prin Zoom au avut cu 20 la sută mai puţine idei decât cei care s-au întâlnit faţă în faţă.

Acelaşi efect a fost evident şi în lumea reală. În cadrul unui studiu de teren, cercetătorii au analizat ideile pentru produse noi generate de 1.490 de ingineri pentru o companie multinaţională. Inginerii, care se aflau în Finlanda, Ungaria, India, Israel şi Portugalia, au fost puși în perechi la întâmplare şi au avut la dispoziţie aproximativ o oră pentru a reflecta asupra unor produse, fie în persoană, fie prin videoconferinţă Webex. Apoi au selectat cea mai bună idee.

Scriind în revista Nature, cercetătorii raportează că inginerii au produs mai multe idei, şi mai inovatoare, atunci când au lucrat faţă în faţă.

Citit 1860 ori Ultima modificare Sâmbătă, 07 Mai 2022 23:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.