Un nou supercomputer european, inaugurat în Finlanda

Un nou supercomputer european, inaugurat în Finlanda
Pentru cercetări în domeniul medical și în cel al climei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Întreprinderea comună pentru calculul european de înaltă performanţă (EuroHPC) a inaugurat, la jumătatea lunii iunie, în cadrul unui eveniment special organizat, cel mai recent supercomputer: LUMI, situat în Kajaani, Finlanda, arată datele transmise de Comisia Europeană. LUMI este cel mai rapid şi cel mai eficient din punct de vedere energetic supercomputer din Europa şi, de asemenea, al treilea cel mai rapid din lume.

Noua realizare tehnologică are în spate o colaborare între EuroHPC şi un consorţiu format din zece ţări europene: Finlanda, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Islanda, Norvegia, Polonia, Suedia şi Elveţia. "Ziua de astăzi marchează un pas important către transformarea digitală şi verde a Europei. LUMI este acum cel mai rapid şi cel mai eficient din punct de vedere energetic supercomputer din Europa şi, de asemenea, unul dintre cele mai puternice din lume", a spus vicepreşedinta executivă pentru o Europă pregătită pentru era digitală, Margrethe Vestager, citată de adevarul.ro.

Datorită capacităţii sale masive de calcul, LUMI va permite realizarea mult mai rapidă a unor descoperiri ştiinţifice, de exemplu în ceea ce priveşte cercetarea în medicină şi în domeniul climei. Ar putea fi vorba despre dezvoltarea de vaccinuri, despre diagnosticarea cancerului sau despre atenuarea efectelor schimbărilor climatice. "Acesta este un exemplu excelent al potenţialului enorm al inteligenţei artificiale de a ne îmbunătăţi vieţile", a adăugat Vestager.

Conform reprezentanţilor CE, LUMI este primul dintre supercomputerele pre-exascale ale EuroHPC care urmează să fie lansate. El va avea o performanţă maximă preconizată de 550 de petaflopi (550 de milioane de miliarde de calcule pe secundă), fiind alimentat în totalitate cu energie din surse regenerabile: LUMI utilizează sisteme de răcire naturale, iar căldura sa reziduală va constitui aproximativ 20 la sută din încălzirea centralizată a oraşului Kajaani, reducând astfel în mod substanţial amprenta anuală de carbon a întregului oraş.

LUMI va deveni accesibil în general pentru utilizatorii europeni în septembrie 2022 şi va contribui la accelerarea creării de noi cunoştinţe şi soluţii la provocările societale mondiale.

Puterea sa de calcul va completa supercomputerele existente ale EuroHPC: Discoverer din Bulgaria, MeluXina din Luxemburg,  Vega din Slovenia şi Karolina din Cehia. Alte trei supercomputere EuroHPC sunt pe drum: Leonardo în Italia, Deucalion în Portugalia şi MareNostrum 5 în Spania.

Citit 2707 ori Ultima modificare Sâmbătă, 25 Iunie 2022 15:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.