Acord în Parlamentul European pentru încărcătorul universal USB-C

Acord în Parlamentul European pentru încărcătorul universal USB-C
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Parlamentul European şi-a dat marţi acordul final pentru introducerea unui încărcător universal pentru toate dispozitivele mobile din Europa, în 2024, informează AFP.

Propunerea referitoare la un singur port de încărcare pentru dispozitivele mobile a fost lansată de Comisia Europeană în urmă cu mai mult de un deceniu, după ce utilizatorii de telefoane iPhone şi Android s-au plâns că trebuie să utilizeze încărcătoare diferite pentru telefoanele lor. În timp ce telefoanele iPhone se încarcă prin intermediul unui port de tip Lightning, dispozitivele de tip Android sunt alimentate pe baza unor conectori de tip USB-C.

Până la sfârşitul anului 2024, toate telefoanele mobile, tabletele şi camerele digitale vândute în Uniunea Europeană vor trebui să fie echipate cu un port de încărcare USB de tip C. Începând cu primăvara anului 2026, obligaţia se va extinde la laptopuri. Noua lege, adoptată marţi în plen cu 602 voturi pentru, 13 împotrivă şi 8 abţineri, face parte dintr-un efort mai amplu al Uniunii Europene de a reduce deşeurile electronice şi de a le permite consumatorilor să facă alegeri mai durabile.

Potrivit noilor norme, consumatorii nu vor mai avea nevoie de un încărcător diferit de fiecare dată când achiziţionează un nou dispozitiv, deoarece vor putea utiliza un singur încărcător pentru o gamă largă de dispozitive electronice portabile, mici şi mijlocii.

Aceste noi obligaţii vor conduce la reutilizarea unui număr mai mare de încărcătoare şi îi vor ajuta pe consumatori să economisească până la 250 de milioane de euro pe an la achiziţiile inutile de încărcătoare.

Citit 1780 ori Ultima modificare Marți, 04 Octombrie 2022 15:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.