Efectul Timoşenko

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vizita la Kiev a comisarului european pentru Extindere, Stefan Fule, este încă o dovadă că UE nu are de gând să treacă prea uşor peste procesul ce o are în centru pe Iulia Timoşenko. Se ştie, de altfel, că relaţiile tensionate dintre Bruxelles şi Kiev pun în pericol desfăşurarea summitului UE-Ucraina ce ar trebui, teoretic, să se desfăşoare pe 19 decembrie. În legătură cu acest subiect, comisarul Stefan Fule a declarat că întâlnirea sa cu preşedintele Viktor Ianukovici a fost una „pregătitoare” în vederea summitului, dar la fel de bine se ştie că UE a cerut „un proces echitabil” pentru fostul premier.

Un semn de simpatie faţă de Timoşenko este chiar faptul că emisarul UE a ţinut să o viziteze „pe condamnată” chiar în închisoare, un gest fără precedent pentru un oficial european aflat într-o poziţie atât de importantă. Gestul are şi o valoare politică, dacă este să-l privim şi prin prisma relaţiilor Est – Vest. Timoşenko este un simbol al Revoluţiei Portocalii, din 2004, mişcare ce a fost privită drept un pas decisiv în sensul democratizării spaţiului ex-sovietic. Numai că, aceeaşi Revoluţie Portocalie este privită de tabăra pro-rusă ca simbol al ingerinţelor occidentului „în treburile interne” ale altor state. UE consideră că procesul Iuliei Timoşenko este, în fapt, unul politic, unul menit să fie „o lecţie” pentru toţi ce nutresc idei prea revoluţionare.

Paradoxal, deşi a fost înfrântă în alegeri de Viktor Ianukovici şi părea a se îndrepta pe o pantă descendentă în viaţa politică, imaginea Iuliei Timoşenko pare a renaşte din cenuşa procesului iniţiat împotriva ei. Încercările autorităţilor ucrainene de a-i pune în cârcă noi activităţi fapte de natură infracţională nu au făcut decât să-i accentueze fostei „doamne de fier” a revoluţiei ucrainene aura de martir. Cu s-au fără eşecul Revoluţiei Portocalii, cetăţenii ucraineni încă tânjesc la o societate democratică în care să se bucure de beneficiile unui model social precum cele din ţările vestice. Timoşenko ar putea fi persoana care să atragă asupra sa toate aceste aspiraţii. Iar acest lucru s-ar putea dovedi o forţă mai mare decât cea a „justiţiei” practicate de autorităţile de la Kiev.

Citit 7932 ori Ultima modificare Marți, 13 Decembrie 2011 18:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.