Oracle va plăti aproape 200 milioane de dolari pentru închiderea unui litigiu cu guvernul SUA

Oracle va plăti aproape 200 milioane de dolari pentru închiderea unui litigiu cu guvernul SUA
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Oracle, al doilea mare producător de aplicaţii informatice la nivel mondial, va plăti o penalizare de peste 199,5 milioane de dolari pentru închiderea unui proces în care compania este acuzată că a umflat facturile guvernului Statelor Unite timp de nouă ani.

Potrivit acuzaţiilor departamentului de Justiţie, Oracle ar fi convins Administraţia pentru Servicii Generale (GSA) să cumpere aplicaţii informatice în valoare de 1,08 miliarde de dolari, în perioada 1998-2006, cu promisiunea că instituţia va beneficia de discount-urile oferite clienţilor comerciali.

Penalizarea este cea mai mare obţinută vreodată de GSA prin intermediul unei legi privind ofertele înşelătoare (False Claims Act), care permite cetăţenilor să deschidă procese în numele guvernului şi să obţină o parte din sumele recuperate.

Un fost angajat al Oracle, Paul Frascella, care a deschis procesul în 2007, va primi 40 de milioane de dolari.

"Companiile care se angajează în practici frauduloase pentru a obţine contracte cu guvernul subminează integritatea procesului de atribuire a acestora şi obţin avantaje incorecte", a declarat Tony West, procuror general adjunct în Departementul de Justiţie, în domeniul dreptului civil.

Departamentul de Justiţie s-a alăturat cazului lui Frascella la un tribunal federal din Alexandria, Virginia, şi a depus propria plângere anul trecut.

Potrivit reclamaţiei, Oracle a acordat companiilor discount-uri de până la 92%, dar cele destinate guvernului au fost de 25%-40%.

GSA răspunde de administrarea instituţiilor federale, precum şi de atribuirea unor contracte prin licitaţie în domeniul proiectării, construcţiilor, telecomunicaţiilor şi tehnologiei.

Citit 2663 ori Ultima modificare Sâmbătă, 08 Octombrie 2011 10:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.