De ce litera C este partiţia primară în Windows

De ce litera C este partiţia primară în Windows
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

O întrebare întâlnită recent, la care nu am avut un răspuns concret, a fost "De ce litera C este partiţia primară în Windows, şi nu altă litera?". Interesantă întrebare, iar pentru cei care nu ştiu sau sunt curioşi, vom răspunde astăzi în detaliu.

Încă de pe vremea MS DOS (Microsoft Disk Operating System), litera C a fost primară pentru partiţia sistemului de operare. Din anii ’60 a început acest concept de alocare a unei litere care să reprezinte o partiţie, compania IBM (International Business Machines) fiind responsabilă, datorită maşinilor virtuale care utilizau sistemele de operare CP-40 şi CP/CMS. În anii ’80, IBM a încercat să utilizeze CP/M pe sistemul IBM Personal Computer, dar nu s-a înţeles cu Digital Research Inc.

MS-DOS

Sistem de operare

Lansarea iniţială a avut loc în august 1981

Ultima versiune a sistemului a fost pe 14 septembrie 2000

A fost original cunoscut ca QDOS (Quick and Dirty Operating System) şi 86-DOS

Are opt versiuni majore lansate înainte ca Microsoft să oprească dezvoltarea, în anul 2000

Compania a ales să cumpere licenţa unei clone de CP/M, numită 86-DOS. IBM a adaptat 86-DOS pentru calculatorul lor şi a numit acest sistem de operare MS-DOS. Fiind bazat pe CP/M, MS-DOS copia şi schematica de litere alocate partiţiilor. Calculatoarele din acea perioadă nu dispuneau de stocare internă, datorită preţului foarte mare, în schimb utilizau o unitate sau mai multe Floppy Disk (sau dischetă, este un dipozitiv de memorie externă pentru stocarea de date pe un disc magnetic flexibil rotitor, care poate fi transportat, introdus şi utilizat pe alte computere, dacă acestea dispun de o unitate de dischetă). Unitatea Floppy era notată cu litera A în MS-DOS şi în alte sisteme de operare de la acel moment, deoarece era partiţia primară, iar a doua unitate Floppy era marcată cu litera B. În 1980, când calculatoarele au început să fie echipate cu HDD-uri, acestea au fost marcate începând cu litera C, deoarece primele două litere erau deja comune pentru unităţiile Floppy.

Deşi sistemele din ziua de astăzi nu mai utilizează Floppy, litera C ca partiţie primară este comună şi nu va fi schimbată prea curând, literele A şi B fiind totuşi rezervate pentru Floppy. Sistemele de operare moderne ne permit totuşi schimbare literei chiar şi pentru partiţia primară, astfel că, dacă doriţi, aceasta poate fi schimbată.

Citit 4729 ori Ultima modificare Vineri, 30 Decembrie 2016 01:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.