Destinaţii de toamnă – Staţiunile balneoclimaterice

 Destinaţii de toamnă – Staţiunile balneoclimaterice
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În plin octombrie, când bruma deja a început să acopere pădurile, iar unii dintre noi să se plângă de dureri de oase, ne-am gândit să vorbim despre staţiunile balneoclimaterice din ţara noastră. Adică acele locuri de relaxare, privite de unii doar ca nişte staţiuni în care se pot trata tot felul de afecţiuni, fără a arăta însă ca un spital.

A fost o vreme, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când mersul la băi era o modă. Erau locuri de bonton, cu esplanade acoperite, pe care se mergea la promenadă, cu cazinouri luxoase, cu intrigi amoroase şi bârfe mondene.

Apoi, încet, moda a dispărut, plajele au câştigat lupta cu pudoarea epocii victoriene, iar "băile“ şi-au pierdut din strălucirea de odinioară. Le-au rămas clienţi fideli cei care încearcă să-şi rezolve problemele de sănătate fără ajutorul medicamentelor.

200 de ani de experienţă

România are o reţea bogată de staţiuni balneo, cea mai cunoscută, cu o vechime de peste 200 de ani, fiind Băile Herculane (foto 2), pe care împăratul Franz Josef o considera ca fiind "cea mai frumoasă de pe continent“.

Însă, toate regiunile ţării au posibilităţi pentru turismul balnear, deşi acesta a intrat într-un con de umbră în ultimii ani.

În vestul ţării, una dintre cele mai cunoscute şi iubite staţiuni este Băile Felix. Aflată la numai nouă kilometri de Oradea, staţiunea se situează în Câmpia Crişurilor, la o altitudine de 140 m. Are un climat blând aproape tot timpul anului, fiind ideală pentru turismul balnear.

Felix şi 1 Mai

Renumită în special pentru tratarea bolilor reumatice, poate fi folosită şi pentru alte afecţiuni. Evident că la ştrandurile cu apă termală din Băile Felix şi din Băile 1 Mai, pe care le despart doar 3 kilometri, vă puteţi duce şi dacă nu aveţi nevoie de vreun tratament.

Partea frumoasă este că aici se poate face baie tot timpul anului, chiar şi în această perioadă când a început frigul. Ştrandul „Felix“, care a fost recent renovat, este cel mai mare din staţiune şi are şase bazine, inclusiv unul cu valuri.

În lacurile din ambele staţiuni puteţi admira nufărul termal, acesta fiind singurul loc în care o plantă tropicală trăieşte într-o zonă temperată. Puteţi, de asemenea, face excursii de o zi în Apuseni, la Peştera Urşilor, sau puteţi vizita Oradea, care are un centru splendid.

Sunt multiple posibilităţi de cazare, de la campinguri la pensiuni şi hoteluri de 3 sau 4 stele.

Ceva mai la est, în inima Ardealului, la poalele Munţilor Gurghiu se află staţiunea Sovata. Aceasta a luat fiinţă în jurul Lacului Ursu, unul dintre cele mai mari lacuri helioterme din Europa. Declarată staţiune încă din 1850, Sovata este o bază de tratament pentru afecţiuni ginecologice, reumatismale, neurologice şi endocrine.

Staţiunea arată bine, are un cadru natural deosebit, iar vilele cu aspect de epocă, din care multe sunt aduse la standarde moderne, pensiunile şi hotelurile au suficiente locuri de cazare. Din staţiune puteţi face drumeţii pe trasee marcate la diverse obiective din zonă sau vizite la Salina Praid (foto 1), ea însăşi o imensă bază de tratament subpământeană pentru afecţiuni astmatice, sau în satul Corund, renumit pentru meşterii populari secui.

Mai multe amănunte despre staţiunile balneoclimaterice din ţara noastră veţi putea afla din suplimentul „Weekend Magazin” al „Vieţii libere de sâmbătă.

Citit 1143 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.