Inimi incendiate pe altarul iubirii

Inimi incendiate pe altarul iubirii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ce poate fi în inima tinerei soţii când omul iubit pleacă în puterea nopţii să se lupte cu flăcările sau cu furia apelor? * E o tradiţie, primul copil al unui pompier e întotdeauna fetiţă ! *

Chiar dacă misiunea lor este să lupte cu focul şi cu apa, când iubirea le-a incendiat inimile, Elena şi Eugen Chiriţă s-au azvârlit, de bunăvoie şi nesiliţi de nimeni, în valurile căsniciei.

A fost ca în poezia lui Marin Sorescu: „Când îndrăgostiţii au luat peste tot foc,/ Se prind de mână/ Şi se aruncă amândoi/ Într-o verighetă/ Cu apă puţină”, versuri pe care le-ar putea încondeia la intrarea în Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, locul comun de muncă. Iubirea lor, pe care n-ar fi stins-o autospecialele ISU, poartă epoleţi: în dreapta e locotenent, în stânga plutonier.

Făt-Frumos n-avea epoleţi!

Făt-Frumos din visele copilăriei Elenei era înalt şi atletic ca Eugen, dar nu avea nici epoleţi, nici ştuţ de pompier. „Aşa a fost soarta”, mărturisesc amândoi.

Pe 7 iunie anul acesta, printre rozele din Grădina Botanică din Galaţi, cuplul a spus „Da”. Nu a fost o căsătorie în situaţie de urgenţă, deşi amândoi sunt pe baricadele ISU: el - omul cu faptele şi vorbele, locotenent şi purtător de cuvânt al Inspectoratului, ea - plutonier în departamentul Achiziţii publice.

Când el a aprins focul iubirii în inima ei nu era încă pompier, deci putea incendia fără regrete. Sunt consăteni şi, într-o vreme, el era şeful tatălui ei. O călătorie în doi, la Tulcea, i-a deschis Elenei ochii: „Ce om e Eugen!”.

În 2005, au petrecut primul Revelion împreună, alături de pompieri. După doi ani, a intrat şi ea în regim „de urgenţă”. Iniţial, Eugen credea că nu e aşa de bine să te să te întâlneşti cu partenera şi acasă, şi la muncă. Dar s-a adaptat.

Pompier în noaptea nunţii

Naşul soţilor Chiriţă e pompier, iar naşa poliţist. Staţi liniştiţi, mireasa furată de la nuntă nu a fost căutată cu forţele de ordine! Deşi Elena nu prea era de acord cu tradiţia furatului, n-a scăpat, a „răpit-o” un pompier.

Ce-a făcut mirele ca să-şi recupereze iubita? S-a îmbrăcat pompier şi a rezolvat o situaţie reală de incendiu: a stins un foc provocat de pompieri şi sub control strict. Bine că la valsul miresei şi la tort au fost artificii reci! Ulterior, cuplul de foc de la ISU a năşit la rândul său un cuplu de poliţişti.

Micuţa pariziană

Mirii de la ISU au petrecut o lună de miere într-un periplu prin oraşele tuturor îndrăgostiţilor lumii: Viena, Paris, Coasta de Azur, Veneţia. Mergea şi un pic de Românie în Maramureş, nordul Moldovei, Cheile Bicazului.

Cea mai frumoasă amintire? Cea petrecută în Turnul Eiffel, unde au fost cu capul în nori la propriu şi figurat alături de persoana iubită. Un suvenir? Da, fetiţa pe care ea o poartă în pântece şi care a fost concepută la Paris! Dacă nu ştiaţi, aflaţi că e lege: primul copil al unui pompier e fată!

Alertă non-stop

Cum e viaţa unui cuplu în care pândesc tot timpul situaţiile de urgenţă? „Toţi fug de pompierie, dar asta e soarta. La noi e foc continuu, alertă tot timpul. Dacă nu era în sistem, poate că ar fi înţeles mai greu plecările la ora 2-3 noaptea”.

„De la un incendiu vii cu miros de te dezbraci de la uşă, eşti obosit, afumat. La inundaţiile de la Tecuci din 2007, eram amândoi la datorie. Ea ne făcea pachete, eu pe teren”, spune Eugen.

Nu-i e teamă, ca tânără soţie, să ştie că omul iubit pleacă să lupte cu flăcările ori cu apele învolburate.

„Ştiu profesionalismul şi strategia cu care se intervine şi nu are de ce să-mi fie frică. Fiecare meserie are riscurile ei. Dacă îţi place ceea ce faci şi eşti sigur pe tine, nu ai de ce să te temi”.

Cine dă ordine acasă? „Depinde de împrejurare”, răspunde Elena. „Se păstrează ierarhia militară”, combate el. „E vorba doar de respectul între soţ şi soţie. Importantă e înţelegerea pentru că mergem pe acelaşi drum. Dacă eu sunt ţanţoşă sau el cocoş ce facem? Sunt de acord să cânte cocoşul în casă, că de-aia e bărbat”, explică Elena.

Cum se descurcă el în situaţii de urgenţă casnice? Ea e Leoaică iute, el, Fecioară calculată. Amândoi se completează. El ştie să dea sfaturi în bucătărie şi gust la mâncare, dar la o adică rezolvă problema.

Atenţie la scânteia... de iubire

Soţii Chiriţă sunt convinşi că secretul căsniciei constă în înţelegerea, respectul reciproc şi scânteia de iubire. „Să-l aştepţi cu nerăbdare acasă, cu mâncarea caldă şi o lumânare parfumată aprinsă... nu se poate fără să pui puţin suflet”, mărturiseşte Elena.

Regulile - nu lăsaţi focul nesupravhegheat, nu uitaţi tigaia pe foc şi fierul în priză - se respectă mai abitir ca oriunde într-un cuplu de la ISU. Drept vorbind, ea mai primeşte critici pe tema asta.

„Dacă nu avem un copil în suflet tot timpul, devine plictisitor”, se scuză Elena. „Dau amendă pentru focul uitat aprins”, ameninţă Eugen. Două priviri îl săgetează critic (soţia şi reporterul).

„Da’ n-am spus în ce constă amenda! Gătit cu masă festivă o săptămână!”, se apără locotenentul Eugen Chiriţă. Deci tot el în avantaj! Ierarhie militară-i asta?

Citit 1456 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.