Galațiul abia intră în 1918. Suntem cu exact o sută de ani în urmă | PAMFLET

Galațiul abia intră în 1918. Suntem cu exact o sută de ani în urmă | PAMFLET
Nimic despre orașul nostru în presa care tratează Marea Unire
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Adevărul trebuie evidențiat: municipiul reședință de județ poate celebra 100 de ani de Românie Unită la fel cum se poate bucura localitatea Giurgiulești, prima de la frontiera cu Republica Moldova, sau ca Raionul Cahul. Aplauzi, lăcrimezi, dar nu participi. Conform unor documente intrate în posesia paginii de pamflet a Vieții libere, Galațiul se află încă în 1917, așadar nu face parte din România dodoloață.

Unii cu metroul, alții cu lopata

Nu este în România anului 2018, nici în Basarabia, de fapt funcționează după propriile reguli. E stat în stat, e Republica Galați care se află în imposibilitatea de a trâmbița că celebrează Centenarul Marii Uniri. Conform unor acte descoperite de muncitorii RCS-RDS, care au scurmat orașul pentru a ascunde cablurile de pe stâlpi, această zonă atent delimitată – nu este și Brăila în proiect, dovadă că mall-ul a apărut mai întâi acolo – este victima călătoriei în timp. A rămas în urmă cu o sută de ani și a pierdut trenul sau mașina care ar fi trebuit s-o readucă în prezent. Stă în gară de atunci și așteaptă să apară soarele și pe strada ei. Iată un exemplu grăitor: Cluj-Napoca se pregătește să introducă metroul în transportul public, la Galați încă se asfaltează cu lopata pe timp de lapoviță.

„De ce să grăbim dezvoltarea regiunii?”

Textele scoase la lumină de angajații firmei de cablu arată negru pe alb că Galațiul a avut o mare șansă imediat după 1990, însă avântul i-ar fi fost retezat în urma unui pact semnat de Eugen Durbacă, Dan Nica, Victor Paul Dobre și alți cetățeni bine intenționați.

CITEȘTE ȘI pamfletul Ce ne facem cu Opoziţia din Galaţi?

„De ce să ne grăbim cu dezvoltarea regiunii? N-are rost, ne-am plictisi apoi și n-am mai trăi senzații unice când am merge la Paris sau Londra. Galațiul trebuie să rămână Galați, să dai mereu ceasul cu ore bune în urmă când revii acasă”, par să fi discutat în acea vreme politicienii menționați, la o șampanie și un pișcot cu ocazia parafării blestematei înțelegeri. Consecințele nu mai merită decât o trecere în revistă: școlile și casele oamenilor abia își fac rost de sobe pentru iarnă, aeroport nu există, autostradă nici atât, Dunărea e traversată cu pluta, asfaltarea se face cu unelte rudimentare, iar politicienii locului par originari din Flămânzi.

Aici suntem: se face videochat alb-negru

„Așa este, știam de existența acestui pact și regretăm că nu putem fi și noi în pas cu țara, să ne bucurăm din toată inima la 1 Decembrie 2018. Sperăm, totuși, ca urmașii urmașilor noștri să ajungă cândva la această dată. Galațiul este atât de înapoiat că și activitatea de videochat care se face la noi, așa cum mai scriu unele ziare însetate de senzațional, se face alb-negru, domnule, videochat alb-negru, dacă ați mai pomenit așa ceva”, ne-a declarat sub umbrela anonimatului un viceprimar local care se consolează că, în prag de sărbătoare la alții, municipiul cu aproape 300.000 de suflete nu va fi decuplat total de la emoția națională. Ca atare, și la Galați se va difuza înainte de Crăciun pelicula occidental-imperialistă „Singur Acasă”.

UniRea, da’ Bună

Pamflet în versuri

Nici o Treabă de Submarin Cosorescu

Puşlamale şi Scârbavnici/ – suflet Zero, minte Flască – 

se întrec în Sclifoseală,/ cer şi fac Arababură,

nu-i poţi ostoi din iureş/ nici cu Legi, nici cu Bromură,

toţi vor Circ şi Nebuneală,/ admiraţi de Gură-cască!

Crai sfrijiţi, de Curte nouă/ – copleşiţi de marghioleală, 

dedicaţi, până la oase,/ unor Cauze stupide – 

dau Efecte urâcioase,/ de apucături Hibride,

n-au nimic din Etichetă,/ din Bun Simţ, din Verticală!

Pun pariu cu tanti Lenea,/ nu câştigă Nici o Dată, 

însă nu se pierd cu firea,/ nu-şi fac Scrupule, nu-i doare

decât la celebra Bască,/ hohotesc şi fac prinsoare

chiar cu Naiba – Naiba pierde/ şi rămâne bosumflată!

Doamne, câte Bâzdâganii/ forfotesc, n-au nici o Treabă, 

nici măcar o Remuşcare/ nu-i cuprinde, n-au Regrete,

zici că-s o Adunătură/ de produse Incomplete: 

alde Pank – Obraznici veseli,/ Scuipători fără Supapă!

Galațiul în imagini

Vocea cetățeanului, vocea politicianului

Cu SUV-ul la Alba Iulia (ultrascurte)

* În programul artistic dedicat Zilelor Orașului Galați apare un nume deloc întâmplător: Verona Adams. Prestează muzică populară. Până de curând, în școlile gălățene și în multe apartamente din municipiu a rulat producția Familia Adams, varianta de iarnă avansată.

* Viceprimarul Picu nu înțelege de ce atleții Onofrei și Vlasie aleargă timp de două săptămâni până la Alba Iulia, în los că ia și ei, ca oamenii, un mijloc de transport motorizat. „De ce să fac paișpe zile pe drum, că mai e și frig, dacă pot să ajung în cinci-șase ore, cu stația pă mașina dă teren? Fițe dă doi lei”, s-a exprimat oficialul gălățean.

CITEȘTE ȘI: Cum arată Galaţiul în prag de iarnă

* Consilierii locali liberali și unul independent s-au opus înființării filialei din Micro 20 a Bibliotecii V. A. Urechia, după ce chestiunea era deja dotată, aranjată și se tăiase și panglica. Evident, atitudinea lor va fi aspru sancționată la vot, sute de contribuabili așteptând cu sufletul la gură o nouă bibliotecă în cartier. „Se dă și la caiet?”, a întrebat retoric unul dintre ei. Îi răspunde redacția: nu se dă.

Mânăstirea de la Adams

„Căldura în școli a venit prea devreme!”

Primarul Galațiului Ionuț Pucheanu consideră că lucrările la școli ar fi putut întârzia până pe 31 decembrie ca să se facă și un generos foc de artificii. „M-au anunțat directorii din Primărie că toate școlile au căldură. Extraordinar, nu înțeleg de ce n-au tras tare ca să încălzească întreg municipiul! Școlile trebuiau să aibă 21 de grade în interior abia de Revelion, ca să avem motiv de sărbătoare. Nici măcar nu era vreun sfânt în calendar când s-a rezolvat problema”, a comentat Pucheanu.  

Temperatura-vura

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 1881 ori Ultima modificare Luni, 26 Noiembrie 2018 19:29

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.