Un nou record mondial pentru Brâncuşi

Un nou record mondial pentru Brâncuşi
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

"La Jeune fille sophistiquée (Nancy Cunard)/Tânără sofisticată (Nancy Cunard)", o lucrare unică din bronz lustruit, realizată de Constantin Brâncuşi la Paris, în 1932, reprezintă cea mai scumpă adjudecare a unei sculpturi anul acesta, conducând un top dominat de lucrări de Alberto Giacometti.

Cele mai bune adjudecări ale anului recompensează în primul rând artiştii francezi ai secolului al XX-lea: Giacometti obţine cinci noi rezultate, fiecare cu peste 10 milioane de dolari, Rodin înregistrează a patra cea mai bună adjudecare cu "Baiser, moyen modèle dit Taille de la Porte" (1890), Matisse a doua cea mai bună licitaţie cu "Nu allongé I (Aurore)" (1907), Brâncuşi, un nou record mondial. Un singur artist contemporan intră în top, Jeff Koons, care nu se clasează prea bine în piaţă, în ciuda prezenţei în top.

Vândută cu 71 de milioane de dolari, sculptura cea mai scumpă a anului reprezintă piatră de hotar pentru Istoria Artei secolului al XX-lea, o operă unică care sfidează timpul după 90 de ani. Este vorba de "La jeune fille sophistique (Portrait de Nancy Cunard)". Atât de preţioasă în "haine" aurite, această formă dinamică şi contrastantă o reprezintă pe Nancy Cunard, o activistă ce milita pentru egalitatea de gen şi pentru drepturile civile în Statele Unite, editoare, apropiată de suprarealism şi de dadaism, muză a lui Aragon, Joyce şi a multor altora.

"La jeune fille sophistique" a fost vândută în luna mai la casa Christie's New York, devenind record absolut pentru Brâncuşi, cu mult înaintea precedentului, "Muse endormie" (1913), vândută în 2017.

Sursa: historia.ro

Citit 1873 ori Ultima modificare Joi, 20 Decembrie 2018 15:38

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.