PAMFLET. Miracol produs de Moș Crăciun: a explodat și la Galați mămăliga!

PAMFLET. Miracol produs de Moș Crăciun: a explodat și la Galați mămăliga!
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Bătrânelul invocat de toate generațiile ne obișnuise prost: intra numai pe horn, favorizând astfel un soi de sinuzită urbanistică. Într-un anumit an, contrar așteptărilor, Moșul a penetrat altă parte și i-a făcut un bine Galațiului.

Ca prin minune, creierul bipedului de lângă combinat și-a reluat activitatea de încrețire și refuză cu obstinație detergenții pentru intelect. Așa cum se spune în popor, a explodat mămăliga și în sud-estul României.

„Stați ca pe vremea lui Gheorghiu-Dej!”

Nenorocirea, căci pentru mediul politic este literalmente un cataclism, a picat în prima zi de Crăciun, cel puțin astfel arată povestea. La coadă la o farmacie care oricum nu avea program de sărbători, câțiva gălățeni așteptau înfrigurați la propriu. După o oră și jumătate de stat degeaba, unul dintre ei a întrebat o bătrânică aflată în fața sa dacă se mai găsește colebil. Eu pentru digenzim am venit, maică, i-a răspuns generoasă bunica, dar ușa încăperii cu medicamente era înțepenită. Și broasca în care cheia intrase ultima dată în Ajun se prăpădea de râs de acei români care fuseseră scoși din casă de bila leneșă. Coada se umflase spre stradă, iar un tânăr pe bicicletă, zărind turma abătută, a aruncat din mers fraza care, se pare, ridică ceața de pe ochii și mintea concitadinilor: „N-ați luat ziarul, oameni buni, să vedeți programul de sărbători al spitalelor și farmaciilor? Stați ca oile, de pe vremea lui Gheorghiu-Dej!”   

Quinoa, noul oraș...

Bingo! Mămăița cu digenzimul și-a dat gluga jos de pe scăfârlie, s-a rotit pe jumătate și le-a spus celorlalți figuranți ai dramei de Crăciun: „Chiar așa, trebuia să verificăm înainte, nu să stăm aici ca orbii, iar eu, cel puțin, aș fi interesată de programul teatrelor și al cinematografelor, nu când deschide la urgențe. Apropo, la noi în oraș se poate vedea un concert simfonic de Anul Nou?” Masa compactă s-a dispersat ca prin magie, farmacia în fața căreia aștepta norodul a dispărut, în locul ei apărând o bibliotecă. Deodată, atmosferă de metropolă, târg de sărbătoare, lumini somptuoase, murmur de colinde... Unui domn între două vârste îi dau lacrimile: „Așa este, parcă cineva ne-a spălat creierul. Ce să caut eu la farmacie dacă n-am mâncat decât cumpătat? De la o salată de quinoa și un suc de rodii n-are cum să mi se facă rău. Iar eu venisem să iau metoclopramid. Trăiască Galațiul liber!”  

Doamnele Gemene, nu Două Babe

Ai noștri, izbiți de explozia spirituală pe care o așteptam de când orașului nu i se mai spune Porto-Franco, au făcut doi pași până în stația de metrou, unii dintre ei au ales autobuzele cu fotolii preîncălzite, iar câteva cupluri au putut fi zărite în alergare ușoară pe o pistă amenajată corespunzător. Și erau de înțeles, mirosul îmbătător de zile festive n-are preț în Galați, cetate în care cândva nici pomii nu mai înfloreau din cauza poluării. E adevărat, trebuie să fii foarte atent când alergi iarna prin acest oraș, căci există riscul să te lovești de miile de turiști americani, francezi, chinezi, japonezi care se opresc să fotografieze monumentul Doamnelor Gemene (pe vremuri, Două Babe) sau castrul roman TiriGuinness, vechea Tirighină fiind dezvoltată de un investitor irlandez din New York. Și totul a plecat de la un amărât de program de sărbători al farmaciilor și spitalelor locale...

Festina polente

Austriecii ne-au blocat autostrada

* Localnicii sunt nemulțumiți de podul peste Dunăre ridicat în al treilea mandat de primar al lui Costel Fotea. Doresc unul nou, o companie americană câștigând licitația pentru construcția bridge-ului de la Cotul Pisicii, Cat’s Elbow, mai nou.  

* În Orășelul Copiilor, pentru retrăirea vremurilor de mult apuse, zeci de borduri sunt schimbate săptămânal pentru ca nepoții nepoților gălățenilor care stăteau la coadă la farmacie să se joace de-a urbanismul infantil.

* Autostrada Galați-Brașov-Timișoara-Viena este blocată de câteva zile lângă capitala Austriei din cauza unor muncitori nesocotiți care s-au trezit să cârpească drumul pe timp de iarnă. Was ist das?

* Cancelarul Germaniei, urmașa Angelei Merkel, a fost internată în ajun de Crăciun la Spitalul Universitar din Galați pentru o banală operație de transplant de cap. Se estimează că va fi externată imediat după Revelion.

* Nu e suprarealism! Fostul mare fotbalist Lionel Messi, ajuns la o vârstă considerabilă, pronostichează că echipa de fotbal Oțelul Galați va câștiga și în acest sezon Liga Campionilor. Condiția pusă de marele star: roboții care joacă în linia de mijloc trebuie păstrați la echipă.

Suprareal Madrid

„Hingherii”, în autobuzul Moșului

Autobuzul lui Moș Crăciun, prezent câteva zile în Galați, a rămas fără călători după hingherii l-au oprit în valea Țiglinei pentru un control de rutină. Moșul, fără să-și fi luat pastilele în acea zi, a leșinat din cauza unui grațios care l-a întrebat dacă are abonament, iar copilașii, înainte de a primi daruri, au fugit speriați care încotro. Societatea Transurb susține că nu i-a putut opri pe controlorii intransigenți să-și facă datoria. N-or fi avut destule jucării când erau mici, a opinat directorul Transurb.

Hingheru-i ler

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 3640 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Ianuarie 2019 00:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.