Regal folcloric cu „Lăutarii” lui Nicolae Botgros

Regal folcloric cu „Lăutarii” lui Nicolae Botgros
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* VIDEO Un stol de Ciocârlii şi-a luat zborul de pe strunele viorilor la ceas de noapte * VEZI un fragment din concertul „Lăutarilor” lui Nicolae Botgros * Gălăţenii au jucat cu foc împreună cu nea Mărin de la Pro Tv *

Vioara şi „Lăutarii” lui Nicolae Botgros i-au vrăjit pe gălăţeni până târziu, în miez de noapte. Duminică, în ultima seară a Festivalului Interetnic al Euroregiunii „Dunărea de Jos”, esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor s-a transformat într-o pădure de oameni dornici să asculte, să joace şi să se bucure de folclor adevărat.

Au fost trei zile de poveste în care greci, turci, tătari, ucraineni, cazaci, ţigani, ruşi, cehi, bulgari, găgăuzi şi moldoveni şi-au deschis sipetele pline de comorile lăsate de bunici şi străbunici şi le-au dăruit gălăţenilor.

Duminică a fost nu numai festivitatea de premiere, ci şi ziua în care Euroregiunea „Dunărea de Jos” a împlinit 13 ani de existenţă, un motiv în plus de sărbătoare pentru organizator, Consiliul Judeţului Galaţi. Într-un singur loc au greşit CJ şi preşedintele Eugen Chebac: nu s-au gândit să amenajeze un spaţiu unde gălăţenii să poată încinge hore şi sârbe.

Premii pentru toţi

Ar fi fost nedreaptă, dacă nu chiar imposibilă, o departajare a ansamblurilor venite din toată Euroregiunea, aşa că fiecare grup a primit o diplomă de participare. Presa gălăţeană a fost recompensată cu Diplome de Excelenţă, iar cotidianul „Viaţa liberă” nu a făcut excepţie.

Gălăţenii au avut bucuria de a-i vedea din nou dansând pe artiştii din Ansamblul „Olympos” al Comunităţii Elene şi au susţinut cu aplauze „Zorba”.

Cântecele patriotice ale cazacilor şi melodiile şi dansurile ucrainenilor, graţia tătăroaicelor, ritmurile îndrăcite ale găgăuzilor au fost doar aperitivul menit să deschidă pofta pentru marele festin: „Lăutarii” lui Nicolae Botgros.

Uite-l pe nea Mărin!

Apariţia lui nea Mărin, adică Marin Barbu, cunoscut gălăţenilor de la emisiunile „Dansez pentru tine” şi „Serviţi vă rog!”, de la Pro Tv, nu putea trece neobservată şi a fost salutată cu aplauze. Încântaţi, gălăţenii îşi dădeau coate: „Uite-l pe nea Mărin”.

Cunoscutul maestru al dansului popular face parte din juriul Festivalului Internaţional de Folclor „Doina Covurluiului”, care a început ieri. Dar pentru că o seară cu „Lăutarii” nu putea fi ratată, a venit şi el să se bucure de spectacol. 

Ciocârlii în miez de noapte

Mulţimea de gălăţeni a explodat în aplauze odată cu urcarea pe scenă a „Lăutarilor”. Emoţionat, maestrul Nicolae Botgros le-a mărturisit spectatorilor că Galaţiul a fost oraşul copilăriei tatălui său:

„Tata, Dumnezeu să-l odihnească, a cântat foarte mult prin Galaţi. Multe mi-a mai vorbit tatăl meu despre acest judeţ. Eu ştiam că aici, la Galaţi, oamenii iubesc mult muzica populară, dar faptul că ne-aţi primit cu atâta căldură înseamnă că muzica, folclorul nostru au rămas aici în picioare. Am venit cu mare plăcere la Festival. Să fiţi sănătoşi şi la mulţi ani!”, ne-a spus maestrul Botgros.

Soliştii orchestrei, printre care nora maestrului, Adriana Ochişanu Botgros, şi soţia lui, Lidia Bejenaru Botgros, au cântat cu foc, iar gălăţenilor le sfârâiau călcâiele, nu alta. Când n-au mai rezistat, gălăţenii şi musafirii din Euroregiune au întins hora în faţa scenei.

Chiar dacă melodiile ritmate au fost la putere, cel mai emoţionant moment al serii a fost „Ciocârlia”, cântată dumnezeieşte de maestrul Botgros. Când viorile orchestrei i-au urmat exemplul, un stol de ciocârlii în triluri fermecate şi-a luat zborul către cer. Ridicaţi în picioare, în semn de respect, gălăţenii au aplaudat din tot sufletul. 

Din nou Festival

Duminică în miez de noapte s-a lăsat cortina peste Festivalul Interetnic, dar numai pentru a face loc Festivalului Internaţional de Folclor.

Galaţiul rămâne capitala folclorului până joi. În această seară, de la ora 19.00, vor intra în concurs ansamblurile din Grecia şi Italia, iar de la 20,30, urcă pe scena de la Sindicate Ansamblul „Cununa Carpaţilor”.

CITEŞTe ŞI   Patru seri de folclor la Galaţi

Citit 2667 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.