Cum ne influenţează prima experienţă sexuală

Cum ne influenţează prima experienţă sexuală

Opinia sexologilor
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Se spune că nu uităm niciodată primul sărut, prima dragoste şi, bineînţeles, prima experienţă sexuală. De altfel, aceasta din urmă influenţează calitatea vieţii sexuale a unei persoane, indiferent dacă este femeie sau bărbat. Momentul de debut al vieţii sexuale este hotărâtor pentru experienţele ulterioare, după cum arată un studiu publicat de cercetătorii americani în „Revista pentru terapie sexuală şi conjugală“, citat de cotidianul britanic "Daily Mail".

Deşi realizată în urmă cu câţiva ani, aceasta este printre puţinele cercetări care au urmărit consecinţele pe termen lung ale primului contact sexual. 331 de bărbaţi şi femei au fost rugaţi să ofere, sub protecţia anonimatului, detalii despre primul contact sexual: dacă experienţa a fost plăcută, dacă au avut regrete, dacă le-a fost teamă sau dacă s-au simţit presaţi să facă acest pas. De asemenea, participanţii la studiu au fost întrebaţi cât de apropiaţi se simţeau de primul partener, dacă au avut sentimentul că sunt iubiţi şi respectaţi şi cum s-au simţit după prima experienţă sexuală. Apoi, ei au fost rugaţi să evalueze calitatea vieţii lor amoroase. Rezultatele: cei care au fost foarte mulţumiţi de prima experienţă intimă au şi cea mai bună viaţă sexuală ulterioară.

Prima experienţă ne "setează" comportamentul

"Cu cât prima experienţă este mai fericită, cu atât şansele unei vieţi sexuale împlinite sunt mai mari pe viitor. Ea te setează cumva pentru noi experienţe pozitive", a explicat dr. Pam Spurr, sexolog britanic. Pe de altă parte, o primă experienţă neplăcută poate provoca o stare de anxietate în legătură cu următoarele apropieri intime şi există riscul ca această stare să se menţină o perioadă îndelungată.

"În principiu, primul contact sexual poate crea un model de gândire şi de comportament care ne va ghida în experienţele sexuale ulterioare, precum şi un cadru pentru înţelegerea, perceperea şi interpretarea sexualităţii", spune Matthew Shaffer, coautor al studiului american, desfăşurat la Universitatea din Tennessee.

Tinerii români îşi încep viaţa sexuală prea devreme

Majoritatea femeilor şi bărbaţilor au aşteptări foarte mari de la prima relaţie intimă, dar nu întotdeauna se dovedeşte a fi o experienţă foarte pasională. Uneori, ea este minunată, alteori, doar mediocră. Experienţele neplăcute au câteva cauze principale, în opinia sexologului Pam Spurr: fie relaţia intimă are loc la vârste prea mici, fie persoana în cauză este presată de partener să-şi înceapă viaţa sexuală, fie descoperă că sentimentele partenerului nu sunt la fel de puternice ca ale sale. „Pierderea virginităţii este un aspect foarte important al dezvoltării noastre ca indivizi. Dacă prima experienţă este un eşec şi nu se învaţă nimic din ea, mulţi oameni acumulează sentimente negative“, mai spune sexologul.

Tinerii români se grăbesc să-şi înceapă viaţa sexuală şi sunt adeseori nepregătiţi pentru acest pas, potrivit statisticilor. Cei mai mulţi dintre ei au primul contact sexual în jurul vârstei de 14 ani, cu mult înainte de a atinge maturitatea intelectuală şi emoţională. Un studiu realizat de psihologul Paige Harden anul trecut arăta că tinerii care au primele experienţe sexuale după vârsta de 19 ani vor avea relaţii mai fericite ca adulţi.

Citit 1028 ori Ultima modificare Vineri, 25 Octombrie 2019 14:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.