Frenezie italiană şi veselie grecească la Galaţi

Frenezie italiană şi veselie grecească la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Folclor autentic … cu sonorul moderat * O româncă din Piteşti a lăsat horele şi sârbele pentru dansurile tradiţionale italiene *

Dansuri frenetice, aşa cum numai italienii cu sânge fierbinte au, şi o bogăţie de culori şi jocuri tradiţionale aduse de greci, parcă din vremuri apuse. Şi ca un liant între cele două lumi atât de diferite şi de fermecătoare, folclor autentic românesc.

De asta au avut parte, marţi seara, sutele de gălăţenii adunaţi, e adevărat, în număr ceva mai mic decât în zilele anterioare, în faţa scenei de la Sindicate. Şi încă o veste bună: de această dată, sonorul a fost ceva mai potrivit ca intensitate.

CITEŞTE ŞI   Mioara Velicu şi Laura Lavric n-au lăsat Galaţiul să doarmă

Cea de-a doua seară a Festivalului Internaţional de Folclor „Doina Covurluiului” a început cu ilene cosânzene şi feţi frumoşi.

„Cununa Carpaţilor”, ansamblul venit de la Bucureşti, a oferit un spectacol pe cinste. Dacă solistele ansamblului nu au fost în mare formă, dansatorii s-au descurcat destul de bine… chiar dacă şi-au mai pierdut pălăria, căciula ori s-au mai împiedicat. Deşi artiştii nu erau în concurs, se pare că emoţiile au fost mari.

Cel care a cucerit însă aplauze entuziaste din partea publicului a fost dirijorul ansamblului, taragotistul Gheorghe Popa. „Nea Gică”, aşa cum l-a botezat instantaneu, cu prietenie, publicul, a avut un solo extraordinar, la finalul căruia ne-am întrebat, sincer, dacă are plămâni de supraom sau dacă instrumentul la care cântă este cumva vrăjit. Credem că adevărul e undeva pe la mijloc.

Start!

Juriul a devenit numai ochi şi urechi când pe scenă au urcat primii concurenţi, grecii de la Cultural Dancing Association of Thrakes Komotini – Politistikos Choreftikos Thakon Komotini (FOTO 1). Ritmurile greceşti au cucerit publicul, iar scena părea prea mică pentru dansatori.

Publicul a avut parte de dansuri şi cântece tradiţionale din Grecia şi Tracia.

Ansamblul folcloric „La Morgia” din Italia (FOTO 2) a adus pe scenă o descătuşare de energie şi pasiune. Coregraful ansamblului a ţinut să transmită publicului salutul său având ca translator pe una dintre dansatoarele ansamblului, o româncă din Piteşti (FOTO 3). Iată că sârbele şi horele noastre tradiţionale pot fi înlocuite cu talent de dansuri italiene.

Seara de folclor s-a încheiat cu un concert extraordinar: susţinut de  „Doina Gorjului”.

Emoţiile concurenţilor se vor risipi vineri seară când vom afla cine sunt marii câştigători ai celei de-a şasea ediţii a Festivalului de Folclor.

Citit 1048 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.