Mergeţi în Apuseni!

Mergeţi în Apuseni!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Aveţi timp liber şi vi se pare că nu mai aveţi nicio idee bună în „rucsac”? Mergeţi în Munţii Apuseni, nu o să vă pară rău niciun moment. Nici de maşina care se va hurduca, între satul Boga şi Padiş, pe cei şase kilometri de teren accidentat (pe care îi veţi face cam într-o oră, dacă nu este trafic şi dacă nici nu au ieşit muncitorii la lucru, pe drum – căci se lucrează la reţeaua de energie electrică şi gaze naturale).

Nu o să vă pară rău nici de condiţiile… „de cabană” de la Cabana Cetăţile Ponorului – lumina electrică cu program, la fel şi apa caldă, în schimb zgomot nelimitat din alte camere vecine, despărţite între ele cu pereţi subţiri, tip „foaie de ceapă!”.

Nu o să vă pară rău nici de sufletul pe care vi-l vor scoate traseele de aici şi nici de alte situaţii – mersul pe lanţuri, sau pe stânci, pentru că peisajele de aici sunt fantastice şi merită orice efort. Căci, realmente, după orice copac te aşteaptă o surpriză, fie că este o plantă deosebită, o turmă de cai semisălbatici sau un râu care izbucneşte din piatră seacă!  

Într-un cuvânt, este un colţ de rai şi este normal (într-un fel pe care îl înţeleg cei care fac alergie la zgomot, ţărani, manele şi grătare) ca accesul să fie complicat. 

Pentru cei interesaţi nu să zacă tot sejurul în cabană, în pat, sau pe o verandă, vă putem recomanda fără rezerve să vă cazaţi la Cabana Cetăţile Ponorului.

La altitudinea de 1.079 de metri, cabana este precum căsuţa din poveşti care, seara şi dimineaţa, se pierde în ceaţa răcoroasă şi mirositoare a răşină proaspătă. De aici aveţi posibilitatea să începeţi dis-de-dimineaţă orice traseu doriţi, fără să mai pierdeţi o oră sau chiar mai multe, mergând cu maşina, din satele din apropiere până aici.

Iar traseele sunt „după cum doreşte clientul”: mai grele sau mai uşoare, mai lungi sau mai scurte, mai obositoare sau deloc, însă toate extrem de frumoase: circuitul Cetăţilor Ponorului, Circuitul Galbenei (atenţie, este pentru cei experimentaţi), Circuitul Izvoarelor Someşului Cald, Circuitul Groapa de la Bârsa, ca să nu mai vorbim de platoul carstic Lumea Pierdută, de traseul Piatra Boghii - Peştera Şura Boghii, sau de faimoasa peşteră Focul Viu, unde musai să ajungeţi înainte de a bate ceasul 13.00, ca să nu pierdeţi momentul cel mai important, când razele soarelui coboară în peşteră, lovind cu lumina gheaţa dinăuntru şi realizând un tablou mirific. Pentru mai multe detalii despre trasee şi alte surprize, accesaţi www.padis.ro.

Ce ar mai fi de spus? Evident, că dacă aveţi cort şi vă place, puteţi campa fără probleme în poiana Padiş!

Citit 840 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.