Semnele de îngrăşare la câini şi pisici

Semnele de îngrăşare la câini şi pisici
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Bun găsit, dragi iubitori de animale! Şi astăzi vom încerca să vă oferim sfaturi utile care să vă ajute să vă îngrijiţi mai bine prietenul necuvântător. Toţi stăpânii îşi doresc ca pisica sau câinele să aibă o viaţă cât mai lungă şi frumoasă alături de ei, numai că, din dorinţa de a-i răsfăţa, le pot face mult rău.

Printre problemele des întâlnite la animalele de companie, dar şi la noi, oamenii, se numără la loc de cinste supraponderabilitatea şi obezitatea. Celebrul „gras şi frumos” înseamnă de cele mai multe ori boli de ficat, probleme digestive, oase fragile, respiraţie îngreunată, probleme de piele, sistem imunitar slăbit, boli de inimă, hipertensiune, diabet, probleme renale mergând până la insuficienţă renală, osteoartrită şi chiar cancer! Sunt doar câteva dintre cele mai chinuitoare boli pe care le provoacă obezitatea la animalele de companie.

De aceea, medicii veterinari nu ezită să spună că obezitatea animalelor de companie este cea mai periculoasă ameninţare la adresa sănătăţii acestora. Şi nu doar obezitatea, ci şi supraponderabilitatea. E limpede că excesul de kilograme afectează, majoritatea organelor şi mai cu seamă coloana şi picioarele. Mai mult, grăsimea în exces s-a dovedit a fi implicată în multe forme de cancer la animale. Există chiar statistici potrivit cărora obezitatea şi sedentarismul pot conta în proporţie de 25-30 la sută la mare parte din formele de cancer.

Prima vinovată pentru creşterea în greutate a animalului de companie, fie pisică sau căţel, este alimentaţia în exces. Fie că stăpânii le oferă necontrolat cu mâncare destinată sau nu animalelor de companie, fie că nu este respectată o anumită dietă mai ales după sterilizarea necuvântătorului, fie că nu fac suficientă mişcare, se plictiseşte şi mănâncă pentru a avea ocupaţie.

Medicii veterinari spun că puteţi să vă daţi seama că animalul a luat mai mult în greutate dacă, la o apăsare uşoară cu vârful degetelor, nu simţiţi uşor coastele câinelui sau pisicii. Daca la palpare nu simţiţi decât ţesut moale atunci probabil animalul este supraponderal. Dacă pisica sau câinele sunt mai leneşi decât până acum, dacă obosesc mai repede şi îşi pierd cheful de joacă, de vină ar putea fi tot creşterea în greutate.

Ce-i de făcut, vă spunem data viitoare.

Citit 2241 ori Ultima modificare Vineri, 18 Octombrie 2019 12:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.