”Nu fă asta” și ”nu zi asta”

”Nu fă asta” și ”nu zi asta”
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Printre greșelile gramaticale cel mai des întâlnite în limba română se numără și folosirea greșită a formei de imperativ negativ a verbelor ”a face” și ”a zice”. Sunt structuri extrem de des întâlnite și foarte rezistente la schimbare, așa cum o arată experiența din viața de zi cu zi.

Iată astfel de exemple: ”Nu fă asta, pentru că apoi o să-ți pară rău”, ”Dacă ții la el, nu fă asta!” și ”Nu zi că mâncarea a fost rea, ca să nu-i superi”, ”Mai bine nu zi asta de față cu ea”. Sunt doar câteva dintre situațiile în care întâlnim forma greșită de imperativ negativ a celor două verbe. Exemple găsim însă din belșug, fie în vorbirea de zi cu zi, fie în articolele de pe internet sau la televizor.

Pentru un vorbitor deprins cu regulile gramaticale ale limbii române și cu exprimarea bazată pe aceste norme, astfel de formulări zgârie la ureche. Nu toți au însă urechea atât de sensibilă.

Pentru a evita astfel de greșeli, regula spune că forma negativă la persoana a doua singular se obține de la infinitivul verbului ”a face”/ ”a zice”, precedat de adverbul de negație. Drept urmare, variantele corecte sunt: ”Nu face asta, pentru că apoi o să-ți pară rău”, ”Dacă ții la el, nu face asta!” și ”Nu zice că mâncarea a fost rea, ca să nu-i superi”, ”Mai bine nu zice asta de față cu ea”.

”A face” și ”a zice” sunt doar două dintre verbele care provoacă uneori nedumeriri. Verbul ”a desface” este de asemenea problematic, acesta fiind folosit uneori în forma ”nu desfă!”, când corect este ”nu desface!”. Iată și alte verbe similare: ”a duce”, ”a aduce”, ”a conduce”, ”a reduce” etc. Formele greșite ”nu du!”, ”nu adu!”, ”nu condu!”, ”nu redu”. Formele corecte: ”nu duce!”, ”nu aduce!”, ”nu conduce!”, ”nu reduce!”.

Confuzia apare doar la forma a doua singular a verbelor la imperativ. Atunci când trecem la persoana a doua plural, lucrurile sunt cu mult mai simple, deoarece toate verbele au formele de imperativ la persoana a doua plural identice cu formele indicativului prezent la persoana a doua plural. Imperativ negativ: ” nu faceți voi!”, ”nu ziceți voi!”; indicativ prezent: ”voi nu faceți”, ”voi nu ziceți”.

Sărbători fericite și ”să vorbim corect”!

Citit 2873 ori Ultima modificare Joi, 26 Decembrie 2019 17:38

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.