Pamflet. Galați, orașul Gretei Thunberg

Pamflet. Galați, orașul Gretei Thunberg
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Activista de mediu care i-a pus la punct pe marii poluatori ai planetei ne-a servit o nefăcută înainte de Revelion: s-a pus în mișcare până la Galați, a discutat cu primarul Pucheanu și are deja programare la Serviciul de Evidența Populației. Va deveni una dintre noi, spune că urbea de la Dunăre nu mai pune sub nicio formă natura în pericol.

Putea rămâne pe Instagram

Ne-am grăbit să-i judecăm pe responsabilii revistei "Times", în momentul în care suedeza Greta Thunberg, o puștoaică pe care suntem siguri că nici viceprimarul Picu Apostol Roman n-o vede cu ochi buni, a fost desemnată personalitatea anului 2019. De ce această pușlama, așa cum s-a întrebat, printre alții, președintele Braziliei, un soi de Donald Trump mai de la țară? Desigur, nu toți dintre noi au picat în acest păcat, ba chiar considerăm că nordica neajunsă la vârsta majoratului merită aplauze furtunoase. A coborât dintr-o țară mai degrabă nepopulată pentru a rezolva problemele nenorociților care au provocat nenumărate schimbări climatice. Dacă nouă nu ne pasă de Terra, micuței Greta, care și-ar fi putut pune gene false ca să impresioneze pe Instagram (iar aceasta să fie preocuparea sa de bază), îi pasă.

La Gârboavele era închis

Surpriza cu adevărat mișcătoare a venit într-a treia zi de Crăciun, când domnișoara de la Stockholm ne-a făcut o inopinată vizită. Primarul Ionuț Pucheanu a fost informat abia în ultima clipă și a revenit cu greu din concediu pentru a-și primi oaspetele de seamă (nu de-o seamă, așa cum pare): "Când mă simțeam și eu minunat alături de cei dragi, am fost informat că vine gagica pe la noi. Nu mi-am permis să fac ca fostul premier Tudose, adică s-o trimit pe Greta pe la Muzeul Satului, cum a făcut el cu prim-ministrul Japoniei. Era închis la Gârboavele, d-aia". Edilul-șef al Galațiului i-a înmânat activistei pentru mediu o diplomă, s-au spus lucruri de bun-simț de ambele părți și, la final, Thunberg l-a întrebat pe Pucheanu unde este Serviciul pentru Evidența Populației.

"Dacă se închide și combinatul..."

"Abia după ce am fost desemnată personalitatea anului 2019, mi-am pus cu adevărat problema relocării și aș vrea să mă mut în orașul dumneavoastră", i-a spus Greta, într-o limbă română aproximativă, primarului. "Nu este o glumă, am citit că bugetul județului va fi cu circa 25 de milioane de euro mai mic în 2020, deci nu se va mai investi în nimic, va rămâne natura neatinsă, în oraș nu s-a mai construit mai nimic, industria este la pământ, deci nu mai e poluarea de altă dată, și sunt semne încurajatoare că va dispărea și combinatul siderurgic. Galațiul va deveni un rai, păsările planetei aici vor migra, sunt foarte emoționată că ați reușit acest lucru", a continuat suedeza, într-o atmosferă emoționantă. Bine ai venit la noi, Greta, și la mulți ani!

Asta la activista, baby

Iată cine și-a redus amprenta CO2!

* Domnișoara Greta, cum deja i se spune pe holurile Primăriei, n-a ajuns încă în zona Spicu, acolo unde spațiul verde a fost înlocuit cu betoane. Ghidul de care încă are nevoie pentru a cunoaște Galațiul a dus-o mai mult pe stadioanele "Dunărea" și "Oțelul".

* Se aude că nordica de aproape 17 ani îl apreciază foarte mult pe viceprimarul Picu. Spune despre adjunctul primarului că și-ar fi redus considerabil amprenta de carbon, ultima fiță a salvatorilor pământului. Conform dicționarelor de specialitate, amprenta de carbon reprezintă emisiile totale de gaze cu efect de seră pe care o organizație, un eveniment sau o persoană le produc într-un anumit interval de timp.

* Am întrebat-o pe blonda de la Stockholm de ce consideră că edilul dunărean se poate lăuda cu indici de invidiat. Replica a fost monumentală: "Când nu faci mare lucru, chiar nu mai poluezi, este firesc". Cam neobrăzată ființa, are dreptate Jair Bolsonaro din Brazilia...

* Se pare că noua cetățeană a municipiului va evalua cu maximă responsabilitate activitatea tuturor instituțiilor locale: își dorește să ia cu toată inima decizia mutării în Galați. Ce bine ar fi să constate că mai mulți politicieni și funcționari poluează, asta însemnând să fie eficienți! De ce am avea nevoie de o imigrantă în urbe? 

Carbon Appetit

Pompierii, pregătiți pentru artificii

Conform unui afiș care circulă în on-line, în noaptea dintre ani Primăria Galați va organiza focuri de artificii pe platoul din fața Sălii Sporturilor "Dunărea" și în cartierul Micro 40. Într-un oraș în care incendiile au fost nenumărate în anul care se încheie, nu e tocmai o veste îmbucurătoare. Din acest motiv, e foarte posibil ca pompierii locali, obișnuiți cu o inerție nefericită, să sară ca arși pentru a stinge vâlvătăile de la doișpe noaptea. De aici și urarea neconvențională: 2020 să fie un an stins în evenimente!

Afiș sau a nu fiş

Galațiul în imagini

UŞCHEALA!!! de Submarin Cosorescu

VORBEŞTE ROMÂNEŞTE, tipizato!

vorbeşte româneşte, sir moroi!

purtaţi înscrisuri englezeşti pe zdrenţe,

şi ochelari de sanchi, amândoi!

La circ e locul vostru, nu pe stradă,

nu în tramvai, nu în autobuz!

ce vă strâmbaţi de zor, ca măscăricii,

ca proasta şi ca prostu-n cucuruz!?

Sunteţi şucari ca sarsailă-n lemne,

gata de şucăr, gata de orice!

n-aveţi nici o păsare, nici o noimă!

bun simţ?... bun gust?... ole! ole! ole!

Purtaţi tâmpenii englezeşti pe zdrenţe, 

şi ochelari de sanchi, amândoi!

gata, uşcheala! gata! hai, tuliţi-o!...

că ŢARA ASTA NU E PENTRU VOI!

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 3199 ori Ultima modificare Joi, 02 Ianuarie 2020 01:52

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.