Clubul Kiwanis - Organizaţie mondială în serviciul copiilor lumii

Clubul Kiwanis - Organizaţie mondială în serviciul copiilor lumii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De vreo 10-15 ani,  mai precis din anul 1996, când s-a format primul Club Kiwanis din Galaţi (al treilea din România), gălăţenii s-au familiarizat cu numele de Kiwanis şi cu prezenţa kiwanienilor în viaţa comunităţii noastre.

Recent, doamna Valeria Tudosă (FOTO 2), Guvernator Elect al Federaţiei Kiwanis România pentru anul kiwanian 2010-11 şi membră in Consiliul European Kiwanis,  ne-a dat un nou prilej să vorbim despre Kiwanis.

La sfârşit de ianuarie, a participat la un curs de formare şi de perfecţionare în activităţi specifice Kiwanis, curs organizat, la Munchen,  sub înaltul patronaj al reprezentanţilor Federaţiei Europene Kiwanis şi ai Organizaţiei Internaţionale Kiwanis.

- Am dori să aflăm mai multe lucruri despre activitatea dvs. Ce este de fapt Clubul Kiwanis ?

- Am să răspund punctual la întrebarea dumneavoastră dând o definiţie:  Clubul Kiwanis este o organizaţie internaţională nonguvernamentală,  alcătuită  din voluntari, bărbaţi şi femei, animaţi de acelaşi simţământ, aceleaşi idealuri şi aceeaşi voinţă şi anume dorinţa de a construi o lume mai bună. Obiectivul prioritar al  Kiwanis Internaţional este grija pentru copiii lumii.

- Cine a participat şi care a fost scopul  acestui training ?

- Cursul a fost organizat cu traineri  Kiwanis europeni, australieni şi americani pentru  Guvernatorii  Districtelor din Europa , aleşi pentru anul viitor,  începând  de la vest cu Franţa – Monaco, Italia -San Marino, Germania, Ţările Nordice,  Austria, Belgia-Luxemburg, Olanda şi terminând cu ţările estice, mai nou venite în familia kiwaniană,  Cehia, Polonia, România, Ungaria, Bulgaria, Albania, Estonia, Ucraina.

Scopul acestui curs, aşa cum a anunţat şi olandezul Jerome Hennekens, Guvernatorul  Elect al Federaţiei Europene Kiwanis,  a fost acela de „a da instrumentele necesare pentru a îmbunătăţi activitatea  Kiwanis”.

Având în vedere că este vorba despre  copii, trebuie să se lucreze din inimă,  cu dăruire,  cu pasiune, cuvânt care vine din limba greacă şi înseamnă „să ai puterea unui zeu”. Kiwanienii trebuie să aibă puterea zeilor pentru a îngriji „darurile zeilor”, copiii.

„Service from the heart” - spun kiwanienii, ceea ce  ar însemna  „Să  lucrăm din inimă (pentru ei)”. Niciun copil  de pe acest pământ nu trebuie să sufere de foame, de frig, de mizerie şi mai ales de lipsă de dragoste.

- În ce constă activitatea Kiwanis ?

- Kiwanienii trebuie să organizeze acţiuni prin care  să strângă resursele financiare de la cei care le posedă  şi să le pună la dispoziţia copiilor care au nevoie de ele.

În strânsă colaborare cu UNICEF, Kiwanis s-a implicat, dăruind milioane de dolari,  în toate marile proiecte de ajutorare a copiilor lumii, victime ale catastrofelor naturale. 

Numai KIEF (Federaţia Europeană Kiwanis) a colectat 650.000 euro cu care a construit în Djakarta o şcoală, un orfelinat şi o grădiniţă  pentru copiii care au avut de suferit în urma cataclismului tsunami. Acum este în derulare proiectul pentru ajutorarea copiilor din Haiti.

Fiecare club desfăşoară acţiuni pentru copiii din comunitatea sa. Astfel Clubul Kiwanis Galaţi, aşa cum cred că este cunoscut, asigură o bursă lunară de 100 de lei, pe tot parcursul anului şcolar, pentru un număr de copii superdotaţi, cu rezultate şcolare de excepţie, dar cu mijloace materiale precare.

- De unde vine numele de Kiwanis?

- Clubul Kiwanis Internaţional, de sorginte americană şi cu o vechime de aproape 100 de ani, şi-a luat numele din limba amerindienilor.

Sintagma  „Nun Kee Wa Nees” care  se traduce cu „avem plăcerea să ne împărtăşim talentele”, prin transformări fonetice şi semantice,  a devenit KIWANIS, adică «să ne bucurăm împreună, să facem fapte bune împreună”. 

Citit 2759 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.