Dictatura lui ”ca și” și frica de bătrâni

Dictatura lui ”ca și” și frica de bătrâni
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Foarte rar îți poate fi dat să auzi ceva mai deranjant pentru ureche decât formula "ca și", pronunțată, cel mai adesea, acolo unde nu trebuie. Este o formă de snobism în limbaj, întâlnită din ce în ce mai des. Și, ce este mai important, nu doar că deranjează, dar este și incorectă gramatical.

Scriitorul Radu Paraschivescu a numit în mod inspirat folosirea necorespunzătoare a lui "ca și" drept "cașism", iar pe vorbitorii care îl folosesc, drept "practicanții cașismului".

"Una dintre țopeniile de mare circulație la toate nivelurile de vorbitori este folosirea lui ”ca și” în loc de ”ca”. Forma asta de snobism se găsește deopotrivă la politicieni și fotbaliști, la actori și ingineri, la cosmonauți și stomatologi. Unii dintre practicanții ”cașismului” invocă alibiul cacofoniei evitate, fără să fie la curent cu două lucruri: 1.cacofonia nu e o greșeală, chit că e preferabil s-o eviți; 2. în formularea agramată ”eu ca și ziarist” nu se evită nicio cacofonie. Și oricum, dacă ții să eviți cacofonia, ai la îndemână variante de tipul ”în calitate de” sau ”pe post de”. ”Ca și” se folosește doar în enunțuri de genul ”Baschetul, ca și handbalul, este un sport de echipă”", spune Radu Parachivescu, într-o emisiune de la Digi24.

Cuvântul săptămânii

În rubrica ”Cuvinte nepotrivite” din ”Dilema veche”, Rodica Zafiu aduce în discuție un eufemism (cuvânt sau expresie care, în vorbire sau în scris, înlocuiește un cuvânt sau o expresie neplăcută, jignitoare, necuviincioasă sau obscenă, respectând paralelismul de sens - DEX) care până acum a avut o circulație destul de restrânsă, dar care, în ultima vreme, a devenit destul de des folosit. Este vorba despre folosirea cuvântului ”seniori”. Aceste termen este folosit, scrie Rodica Zafiu, ”pentru a evita posibile asocieri de idei neplăcute legate de înaintarea în vârstă. Termenii pe care îi înlocuiește forma ”senior” nu sînt totuși marcați peiorativ: cuvântul cel mai direct, ”bătrân”, apare în destule contexte favorabile, iar posibilele lui note negative pot fi evitate prin echivalente elegante și respectuoase: ”vârstnic” și ”persoană în vârstă”. Eufemizarea bătrâneții este însă un fenomen universal al epocii moderne”, scrie autoarea.

Citit 2517 ori Ultima modificare Joi, 16 Aprilie 2020 00:03

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.