De ce durerea nu poate fi ”ameliorată”

De ce durerea nu poate fi ”ameliorată”
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

O simplă căutare pe Google după cuvintele "ameliorarea durerii" ne afişează peste 1,5 milioane de rezultate. Sunt nenumărate reclame şi articole medicale care ne promit o "ameliorare" a durerii. Deşi termenul este atât de des folosit încât a intrat deja în uzul frecvent, vorbim de o folosire greşită a cuvântului "ameliorare", în contextul de faţă.

Pentru a înţelege de ce durerea nu poate fi "ameliorată" este de ajuns să mergem la Dicţionarul Explicativ al Limbii Române, de unde aflăm că substantivul "ameliorare" înseamnă "1. acţiunea de a (se) ameliora şi rezultatul ei; îmbunătăţire, îndreptare, amelioraţie. 2. Proces de creare a noi rase de animale şi a noi soiuri de plante de cultură sau de îmbunătăţire a celor existente".

Ce ne interesează pe noi din definiţie este sensul de "îmbunătăţire". Astfel, dacă scriem sau spunem îmbunătăţire a durerii vedem că nu are sens, deoarece durerea nu poate fi îmbunătăţită, ci doar redusă sau calmată. În schimb, aşa cum scriu şi autorii "Ghidului de exprimare corectă" disponibil pe dexonline.ro, este corect să spunem "ameliorarea stării de sănătate", adică "îmbunătăţirea stării de sănătate".

Pentru a ne întoarce la durere, putem spune "un medicament pentru atenuarea durerii". "A atenua" înseamnă "a micşora intensitatea unui fenomen, importanţa sau gravitatea unui fapt". În concluzie, "durerea i s-a atenuat", nu "durerea i s-a ameliorat".

Cuvântul săptămânii

În Moldova, cuvântul „porcoi” este un regionalism care desemnează o „grămadă de fân sau de paie”. Termenul este însă recunoscut pe teritoriul întregii ţări, deşi varianta cel mai des folosită este cea de „căpiţă”. De la sensul său particular, termenul „porcoi”, cu varianta „purcoi”, a cunoscut o generalizare, fiind folosit nu doar în domeniul agricol. Astfel, putem spune „porcoi” când ne referim la o grămadă, la un morman sau la un maldăr (mulţime de obiecte de acelaşi fel, îngrămădite unele peste altele), la modul general.

Citit 1797 ori Ultima modificare Joi, 02 Iulie 2020 20:25

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.