A fost descoperit „cel mai mare oraș antic” din Egipt

A fost descoperit „cel mai mare oraș antic” din Egipt

Orașul antic se află la aproape 500 de kilometri de capitala Cairo
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

O echipă de arheologi egipteni a descoperit "cel mai mare oraş antic din Egipt", așezare despre care experții cred că datează de peste 3.000 de ani, aflată în apropiere de Luxor, în sudul ţării. Anunțul a fost făcut pe 8 aprilie de fostul ministru al Antichităţilor din Egipt, arheologul Zahi Hawass, potrivit AFP, citată de News.ro.

"Misiunea arheologică a descoperit un oraş îngropat care datează din timpul dinastiei regelui Amenhotep al III-lea şi care a fost folosit de regele Tutankhamon, adică acum 3.000 de ani", afirmă membrii echipei de arheologi, într-un comunicat de presă. Ajuns pe tron în 1391 înaintea erei noastre, Amenhotep al III-lea a murit în 1353. Obiecte, între care bijuterii şi ceramică cu sigiliul său au fost descoperite în oraş, confirmând datarea. Este vorba despre "cel mai mare oraş antic din Egipt", potrivit lui Hawass, citat în comunicat.

Misiunea a început excavările în septembrie 2020, între templele lui Ramses al III-lea şi cel al lui Amenhotep al III-lea, ambele de lângă orașul Luxor, la aproape 500 de kilometri de capitala Cairo.

"În câteva săptămâni, spre marea surprindere a echipei, au apărut cărămizi", potrivit comunicatului. Şi situl este "în stare bună de conservare, cu ziduri aproape întregi şi cu încăperi pline de unelte pe care locuitorii orașului din vremea respectivă le foloseau în viața de zi cu zi".

"Descoperirea acestui oraş pierdut este a doua cea mai importantă descoperire arheologică de la mormântul lui Tutankhamon", a estimat Betsy Brian, profesor de egiptologie la Universitatea "John Hopkins" din Statele Unite, în comunicat.

Această nouă descoperire "ne va oferi detalii rare despre viaţa egiptenilor din Noul Imperiu".

Oraşul este format din "trei palate regale (…) precum şi dintr-un centru administrativ şi unul de producţie". Dar arheologii au dezgropat şi "o zonă de pregătire a hranei", cu o "brutărie", "un cartier administrativ" şi "un atelier" de construcţie.

Au fost, de asemenea, descoperite două morminte de "vaci sau tauri", precum şi un corp uman "aflat într-o poziție neobişnuită".

După ani de instabilitate politică după revoltele populare din 2011, care au lovit un sector-cheie, turismul, Egiptul caută să readucă vizitatori, în special promovând patrimoniul antic.

În urmă cu două săptămâni, 22 de care care au transportat mumiile regilor şi reginelor Egiptului antic au traversat Cairo, într-o paradă spectaculoasă, pentru a fi expuse la Muzeul Naţional al Civilizaţiei Egiptene, noul sediu al rămăşiţelor regale.

Citit 595 ori Ultima modificare Joi, 15 Aprilie 2021 19:55

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro