Descoperire arheologică importantă în Egipt

Descoperire arheologică importantă în Egipt
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Arheologii egipteni care efectuează săpături în Delta Nilului au descoperit zeci de morminte rare predinastice, datând din perioada anterioară regatelor faraonice, apărute acum mai bine de 5.000 de ani, informează Reuters, citată de Agerpres.
De asemenea, egiptologii au găsit morminte din perioada hicsoşilor (1650 - 1500 î.e.n.), o populaţie migratoare din Asia de Vest care a cucerit Egiptul, punând capăt Regatului Mijlociu. Descoperirile din provincia Dakahlia, la nord de Cairo, ar putea pune într-o nouă lumină două perioade intermediare importante în antichitatea egipteană, au precizat specialiştii.
Şaizeci şi opt de morminte sunt din perioada Buto, care a început în jurul anului 3300 î.e.n., iar cinci aparţin perioadei Naqada III, imediat de dinaintea apariţiei primei dinastii egiptene, în jurul anului 3100 î.e.n., potrivit unei declaraţii a Ministerului pentru Turism şi Antichităţi.
Printre mormintele găsite figurează şi 37 din perioada hicsoşilor, o populaţie a început să migreze în Egipt, traversând Sinaiul, în jurul anului 1800 î.e.n. "Avem de-a face cu o necropolă extrem de interesantă, deoarece combină unele dintre primele perioade ale istoriei egiptene cu o altă perioadă importantă, cea a hicsoşilor", a declarat Salima Ikram, egiptoloagă la Universitatea Americană din Cairo. "Egiptologii încearcă să înţeleagă cum egiptenii şi hicsoşii au trăit împreună şi în ce măsură aceştia din urmă au preluat din tradiţiile egiptene", explică ea.
Mormintele din perioada Buto sunt gropi în formă ovală, în care rămăşiţele pământeşti erau aşezate în poziţia ghemuită, cu capul îndreptat spre vest. Unele dintre mormintele din perioada Naqada III conţin vase cilindrice şi în formă de pară. Mormintele din perioada hicsoşilor sunt în principal semi-dreptunghiulare, cu rămăşiţele pământeşti având capul orientat, de asemenea, spre vest.

Citit 544 ori Ultima modificare Joi, 29 Aprilie 2021 19:36

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.