Filmul unui regizor gălăţean a câştigat Marele Premiu la Festivalul de la Moscova (TRAILER)

Filmul unui regizor gălăţean a câştigat Marele Premiu la Festivalul de la Moscova (TRAILER)
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Filmul "Dog Poop Girl" al regizorului gălăţean Andrei Huțuleac a câştigat, la cea de-a 43-a ediţie a Festivalului Internațional de Film de la Moscova, Premiul pentru cel mai bun film. Premiul pentru cea mai bună actriță a ajuns tot în România, în mâinile Andreei Gramoșteanu, pentru rolul din acelaşi film. "Dog Poop Girl" este primul lungmetraj a lui Andrei Huţuleac, el reuşind să câştige unul dintre cele mai râvnite premii la festivalurile internaţionale, dar şi Premiul criticii din Rusia.

"Sunt bucuros și recunoscător. Există o listă imensă de oameni cărora trebuie să le mulțumesc și o voi face, dar vreau să îi îmbrățișez virtual, acum cât încă mai am internet, pe toți actorii care au participat la facerea acestui film, laolaltă cu întreaga echipă! Bravo nouă!", a scris Andrei Huțuleac, pe pagina sa de Facebook.

Avându-l pe Dan Chişu ca producător, "Dog Poop Girl" a avut premiera la Festivalul de la Moscova, alături de filme din Norvegia, Japonia, Spania, Italia, Iran şi Cuba. Turnat în doar 18 zile, lungmetrajul spune povestea Alinei Moga, angajata unei bănci, care devine peste noapte persona non-grata, după ce câinele ei vomită pe podeaua unui vagon de metrou, iar un adolescent filmează scena şi o distribuie în mediile de socializare. Scenariul este inspirat din fapte reale petrecute în Coreea de Sud, în 2005.

"Am scris scenariul în mijlocul unei iremediabile frici legate de puterea internetului. Mă paralizează forţa distructivă a mulţimilor. Spaţiul online este noua piaţă publică, în care oamenii se împart mai întâi în buni şi răi, după care se anihilează reciproc. Viaţa capătă pe zi ce trece dinamica unui joc de calculator. Am vrut să spun o poveste în cheie comică despre aceste lucruri, tocmai ca să-mi exorcizez această frică, aşa cum îi desenezi unui copil monstrul de sub pat îmbrăcat în rochiţă, ca să îl linişteşti înainte de somn. Profit de ocazie, ca să-mi reamintesc atât mie, cât şi tuturor celor care trăiesc aceste vremuri absurde, că simpla prezenţă a rochiţei nu face monstrul mai puţin periculos", a declarat despre film regizorul gălăţean.

Andrei Huţuleac este absolvent al Colegiului Naţional "Vasile Alecsandri", după care a urmat cursurile UNATC la Bucureşti. A fost de patru ori nominalizat la Gala Premiilor UNITER şi a primit de două ori Premiul pentru cel mai bun actor, în 2017 şi în 2019. Scrie poezie, a avut o emisiune la radio, iar mai nou este scenarist şi regizor de film.

După ce a câştigat Premiul UNITER, Andrei Huţuleac mărturisea într-un interviu acordat pentru "Viaţa liberă": "Cred că în meseria pe care o fac e mai puţin greu să câştigi un premiu şi mult mai greu, de fapt, să ai o consecvenţă artistică pe termen lung. Cu alte cuvinte, acest premiu nu-mi anulează frica de ratare şi preocupările unei deveniri ascendent pozitive până la adânci bătrâneţi teatrale. Ratare înseamnă pentru mine să nu te ridici prin muncă la înălţimea talentului tău".

Citit 3053 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Mai 2021 02:36

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.