Patru decenii de la primul și singurul zbor în spațiu al unui român

Patru decenii de la primul și singurul zbor în spațiu al unui român
Leonid Popov (stânga) și Dumitru Prunariu
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Astăzi, se împlinesc 40 de ani de la singurul zbor efectuat de un român în spațiul cosmic. Dumitru Prunariu, născut la Brașov, în 1952, este singurul român care a ajuns în spațiul cosmic, petrecând peste șapte zile la bordul stației spațiale sovietice Salyut 6. În decursul acestor zile, cosmonautul român a realizat mai multe experimente științifice din domeniul astrofizicii, al studiului radiațiilor cosmice, al medicinei, biologiei și psihologiei, dar și al tehnologiilor spațiale, potrivit Hotnews.ro.

Dumitru Prunariu este primul și, până în momentul de față, singurul cosmonaut român. A călătorit în cosmos în luna mai a anului 1981, în cadrul zborului comun româno-sovietic Soyuz 40, alături de cosmonautul Leonid Popov. În calitate de cosmonaut-cercetător, Dumitru Prunariu a petrecut șapte zile, 20 de ore și 41 de minute în spațiu, la bordul stației spațiale Salyut 6, unde a efectuat o serie de experimente științifice.

Între anii 1978 şi 1981, Prunariu a participat la ultimele pregătiri pentru zboruri cosmice pilotate pe nave de tip "Soyuz" şi laboratoare speciale de tip "Salyut", la Centrul de pregătire a cosmonauţilor "Iuri Gagarin" de lângă Moscova.

Echipajul din care făcea parte a fost desemnat pentru efectuarea primului zbor cosmic româno-sovietic. Astfel, în seara zilei de 14 mai 1981, la ora 20,17 (ora Bucureştiului), nava "Soyuz 40", având la bord echipajul format din Dumitru Prunariu şi Leonid Ivanovici Popov, a decolat în spaţiul extraterestru pentru a efectua joncţiunea cu complexul orbital "Salyut 6-Soyuz-T4".

Alături de colegul său de echipaj şi de echipajul staţiei orbitale, format din cosmonauţii Vladimir Kovalionok şi Viktor Savinîh, a efectuat o serie de cercetări ştiinţifice, tehnologice, biomedicale, astrofizice şi psihologice.

În 2011, Prunariu a fost decorat, la Kremlin de președintele rus de atunci, la împlinirea a 30 de ani de la acest zbor.

Dumitru-Dorin Simion Prunariu a absolvit Facultatea de Aeronave a Institutului Politehnic din Bucureşti (1976), în această perioadă fiind deja pilot sportiv în cadrul aerocluburilor din Bucureşti şi Braşov. În 1985, a devenit doctorand în cadrul Institutului de Aviaţie din Bucureşti, iar în 1999 a obţinut titlul ştiinţific de doctor inginer în specialitatea "Dinamica sistemelor aerospaţiale".

A beneficiat de o bursă în cadrul Institutului Internaţional de Formare şi Management în Aviaţie din Montreal (Canada, 1991).

A lucrat ca inginer la Întreprinderea de construcţii aeronautice IAR Ghimbav (1976-1977), conform politiadefrontiera.ro. A urmat cursurile Şcolii militare de ofiţeri în rezervă, pe care a absolvit-o în 1977. În 1978, a fost selecţionat în cadrul grupului de candidaţi cosmonauţi români pentru programul "Intercosmos". Tot în 1978, a devenit ofiţer activ al armatei române.

Citit 1166 ori Ultima modificare Vineri, 14 Mai 2021 18:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.