„Tecuciul, în ipostaze ilustre” - o carte de referinţă în istoria locală

„Tecuciul, în ipostaze ilustre” - o carte de referinţă în istoria locală
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Vasile Ghica, scriitor-profesor, şi-a înscris definitiv numele în galeria oamenilor de vază ai Tecuciului, care şi-au marcat cu distincţie locul în timp şi spaţiu, dar şi dincolo de timp şi spaţiu. Nu prin ceea ce ar fi putut face, ci prin ceea ce a făcut pentru seninătatea lumii atât de încruntată în mediul în care trăieşte. Un om al comunităţii, un cărturar care şi-a înţeles bine rostul pe pământul pe care îl calcă.

Bântuit de aromele istoriei tecucene, de nimbul sacru al faptelor şi oamenilor care au traversat timpul, Vasile Ghica ne surprinde plăcut cu o nouă apariţie editorială prin care se provoacă pe sine şi ne provoacă şi pe noi, la modul  frumos.

"Tecuciul, în ipostaze ilustre" editura "StudiS - 2021", este o carte de introspecţie în timp şi în propria conştiinţă a autorului. Oameni şi fapte care şi-au imprimat definitiv pecetea pe traiectul vieţii sunt aduse în faţa cititorului cu acribie şi respect pentru adevărul istoric al Tecuciului, în contextul istoriei naţionale.

Iată câteva ipostaze ale Tecuciului la care autorul se înclină smerit în faţa măreţiei lor şi pe care le supune neuitării:

- Oraş al Unirii Principatelor - în 1857, tecuceanca Cocuţa Conachi a schimbat, pentru multă vreme, destinul poporului român;

- Oraş Erou - în 1917, în Tecuci, erau mii de răniţi, cercetaşi morţi, refugiaţi. Frontul celei mai mari bătălii din istoria modernă a României a fost condus de la Tecuci;

- Tecuciul a dat ţării 17 academicieni;

- Sufletul Cercetăşiei - tecucenii au ridicat în 1925 prima statuie din Europa în memoria cercetaşilor eroi. În fiecare an, sute de cercetaşi din ţară vin să le cinstească memoria;

- Mica Vienă - Ateneul Fundaţiei Pelin oferă săptămânal concerte de muzică clasică, susţinute de muzicieni români şi străini;

- Capitala aforiştilor români de pretutindeni, intrată în tradiţia locală;

- Leagănul aviaţiei române. Aici s-au format 20.000 de piloţi. Anual sunt organizate grandioase mitinguri aviatice.

În contextul faptelor sunt aduse în actualitate nume de rezonanţă naţională ca: Anton Cincu, Costache Conachi, Calistrat Hogaş, Tudor Pamfile, Ştefan Petică, Alexandru Mironescu, Anghel Rugină, Iorgu Iordan, Smaranda Brăescu, Natalia Negru, Hortensia Papadat Bengescu, Dimitrie Anghel, George Purcaru, C. D. Zeletin şi multe altele, care nu trebuie să lipsească din bagajul de cunoaştere al omului comun.

"Tecuciul în ipostaze ilustre" este un omagiu pe care autorul îl aduce tecucenilor, o carte de largă cuprindere istorică şi de cunoştinţe generale, scrisă cu aplomb, plăcută la lectură, instructivă şi necesară, care s-ar cuveni să nu lipsească din biblioteca oricărui tecucean interesat de propria obârşie, de unde vine şi încotro merge.

Citit 1235 ori Ultima modificare Marți, 06 Iulie 2021 16:35

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.