Comedia „Adieu les cons!”, în cinematografele românești

Comedia „Adieu les cons!”, în cinematografele românești
Comedia urmăreşte povestea lui Suze Trappet, care află că este bolnavă în stadiu terminal
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Adio, proştilor!/Adieu les cons!”, comedia cu accente noir care a câştigat şapte premii César anul acesta, rulează din 9 iulie în cinematografele româneşti, fiind distribuit de Independenţa Film. Filmul este regizat de Albert Dupontel, care joacă alături de Virginie Efira, supranumită în Franţa „regina comediei”, potrivit news.ro.

Comedia cu accente noir urmăreşte povestea lui Suze Trappet (Virginie Efira), care află că este bolnavă în stadiu terminal şi porneşte în căutarea fiului ei născut pe când era adolescentă şi la care a fost nevoită să renunţe imediat după naştere. În nebuneasca investigaţie, ea se intersectează cu Jean-Baptiste Cuchas (Albert Dupontel), un bărbat care suferă de o stare acută de extenuare psihică, şi cu Serge Blin (Nicolas Marié), un arhivist orb, de un entuziasm excesiv. Neobişnuitul trio se aventurează într-o călătorie hilară şi plină de peripeţii pentru a găsi copilul pierdut al lui Suze.

Lungmetrajul este un succes de box office în Franţa, aşa cum era de aşteptat, iar distribuţia lui a fost întreruptă, toamna trecută, de impunerea carantinei şi, implicit, de închiderea cinematografelor. Până în prezent, el a fost vizionat de peste trei milioane de spectatori.

A fost lansat în mai multe teritorii europene, dar şi în Canada, Rusia, Australia şi Singapore.

În primăvara acestui an, filmul a dominat gala premiilor César, adjudecându-şi şapte trofee din 12 nominalizări, la categoriile „cel mai bun film”, „cel mai bun regizor” (Albert Dupontel), „cel mai bun actor în rol secundar” (Nicolas Marie), „cel mai bun scenariu original”, „cea mai bună imagine”, „cele mai bune decoruri” şi premiul César al liceenilor. 

Întrebat ce l-a inspirat să scrie o astfel de poveste, regizorul Albert Dupontel a spus că a pornit de la opoziţia dintre o persoană care îşi doreşte să trăiască, dar nu poate, şi o persoană care ar putea trăi, dar nu îşi mai doreşte. Dupontel a scris scenariul în 18 luni şi se declară un „Sisif narativ”, scrisul dându-i cea mai mare durere de cap: „Cred că toţi avem multe poveşti de spus, dificil pentru mine este să le scot din confuzia mentală”.

„Adio, proştilor! Adieu les cons!” îi este dedicat lui Terry Jones, unul dintre fondatorii celebrului grup de comedianţi britanici Monty Python, care a decedat în ianuarie 2020 şi care a jucat în două dintre filmele lui Dupontel: „The Creator” (1999) şi „Locked Out” (2006). De asemenea, Terry Gilliam, un alt membru Monty Python, despre care Dupontel spune că este o inepuizabilă sursă de inspiraţie, are un rol secundar în lungmetraj.

Citit 379 ori Ultima modificare Sâmbătă, 10 Iulie 2021 02:55

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.