Cel mai mare tsunami din istorie a avut peste 500 de metri înălțime

Cel mai mare tsunami din istorie a avut peste 500 de metri înălțime
9 iulie 1958. Valul s-a format după un cutremur extrem de puternic
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Golful Lituya se află pe coasta de sud-est a statului american Alaska. Aici, în urmă cu exact 63 de ani, a avut loc cel mai mare val tsunami înregistrat în istoria omenirii. Cea mai apropiată așezare locuită este la 400 de km și se numește Juneau. În mijlocul golfului se află insula Cenotaph, potrivit shtiu.ro.

Zona este renumită pentru mareele sale ridicate, care pot atinge și trei metri înălțime. Navigarea în această regiune este periculoasă când curenții sunt foarte puternici, însă interiorul golfului oferă o bună protecție navelor ancorate. Cel mai mare val tsunami a avut loc în anul 1958 și a lovit golful Lituya. Trebuie specificat faptul că această zonă este foarte activă din punct de vedere al cutremurelor. De-a lungul timpului, au fost numeroase mișcări telurice care au provocat valuri uriașe, precum cel din 27 octombrie 1936, când apa a ajuns la înălțimea de 150 de metri.

Totuși, evenimentul pare unul minor în comparație cu ce s-a întâmplat pe data de 9 iulie 1958. După un cutremur de 8,3 grade pe scara Richter, apa oceanului a început să se ridice, ajungând la o înălțime incredibilă. Potrivit calculelor ulterioare, valul tsunami a măsurat în punctul său cel mai înalt 524 de metri, fiind cel mai mare din istoria omenirii. În comparație, Turnul Eiffel măsoară "doar" 324 de metri.

"Fiule, e timpul să ne rugăm"

Din fericire, zona nu este una populată, astfel că singurii care și-au pierdut viața au fost doi pescari. Alte două bărci de pescari, aflate în zonă, au scăpat miraculos și au reușit să povestească întâmplarea.

Unul dintre supraviețuitori se numește Howard Ulrich și era împreună cu fiul său de 8 ani în barcă. În momentul când bărbatul a văzut valul uriaș, care acoperea cerul, nu a mai apucat decât să îi zică copilului său: "Fiule, e timpul să ne rugăm".

Valul de apă a fost atât de puternic încât a distrus toți copacii pe o rază de 525 de metri în jurul golfului. Lituya are 14,5 km lungime și 3,2 km lățime la punctul său cel mai larg. Dacă regiunea ar fi fost populată, proporțiile catastrofei ar fi fost inimaginabile.

În decembrie 2004, valurile tsunami ce au cauzat moartea a peste 230.000 de oameni din zona Indoneziei şi a altor 14 ţări au măsurat, în manifestarea lor maximă, până la 30 de metri înălţime. E greu dar şi lesne de imaginat, totodată, care ar fi proporţiile unui astfel de adevărat cataclism, dacă un val tsunami precum cel din 1958 s-ar mai forma şi ar lovi o zonă populată a lumii.

Citit 1907 ori Ultima modificare Vineri, 09 Iulie 2021 12:16

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.