Virusuri vechi de 15.000 de ani, identificate după topirea ghețarilor

Virusuri vechi de 15.000 de ani, identificate după topirea ghețarilor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Tot mai multe specii antice ies din depozitul permafrostului care se topește acum: de la megafauna dispărută, dar incredibil de bine conservată, precum rinocerul lânos, până la rămășițele vechi de 40.000 de ani ale unui lup uriaș și la bacteriile vechi de peste 750.000 de ani. Aceste mostre fascinante ale organismelor din trecutul îndepărtat al Pământului dezvăluie istoria ecosistemelor antice, inclusiv detalii despre mediile în care au existat. Totuși, topirea a creat și unele îngrijorări cu privire la virusurile antice care se întorc astfel în societatea din prezent. „Topirea duce la eliberarea lor în mediu”, scriu cercetătorii, într-un nou studiu, condus de microbiologul Zhi-Ping Zhong de la Universitatea din Ohio.

Datorită noilor tehnici de metagenomică și a noilor metode de cercetare a mostrelor de gheață, cercetătorii lucrează la o mai bună înțelegere a ceea ce se află exact în interiorul blocurilor de gheață milenară. În noua cercetare, echipa a reușit să identifice o mostră de zeci de virusuri unice, vechi de 15.000 de ani, din calota de gheață Guliya din Platoul Tibetan, și să obțină informații despre funcțiile lor.

„Acești ghețari s-au format treptat și, împreună cu praful și cu gazele, multe virusuri au fost depuse în acea gheață”, a spus Zhong. În cadrul acestor studii, efectuate la 6,7 ​​kilometri (22.000 de picioare) deasupra nivelului mării, în China, cercetătorii au descoperit că 28 din cele 33 de virusuri pe care i-au identificat nu au mai fost văzuți până acum.

Citit 708 ori Ultima modificare Vineri, 23 Iulie 2021 00:12

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.