„Zonele albastre” ale Terrei (IV). Paradisul longevităţii din Peninsula Nicoya

„Zonele albastre” ale Terrei (IV). Paradisul longevităţii din Peninsula Nicoya
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

„Zonele albastre” ale Terrei (I-III)

(IV)

Grădinărit, multe fructe și legume, dans, vin, rugăciune sau meditaţie. Sunt câteva dintre "ingredientele" tinereții fără bătrânețe. Cei mai longevivi oameni din lume trăiesc în anumite zone, numite albastre, din Italia, Grecia, Japonia, Costa Rica şi California. Am scris deja despre primele trei, astăzi a venit rândul peninsulei Nicoya, din Costa Rica, încă o zonă unde trăiesc foarte multe persoane de vârste înaintate. 

Peninsula Nicoya din Costa Rica este asemănată de vizitatori cu paradisul, şi nu degeaba. O splendidă destinaţie turistică, ea este căutată de adepţii turismului ecologic, are plaje minunate, preferate de surferi şi de cei care practică yoga. Ajuns acolo, chiar crezi că ai ajuns în Eden, iar viaţa lungă a locuitorilor o dovedeşte din plin. Secretul succesului pare să fie similar cu cel al locuitorilor din celelalte zone albastre ale lumii: o dietă echilibrată, mişcare zilnic, un anumit stil de viaţă, prieteni buni aproape.

Dr. Ruxandra Pleșea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, citată de digi24, spune că "acolo se întâlnesc principiile de dietă mediteraneană și americană. Există totuși un consum mare de porumb, ceea ce nu întâlnim în restul zonelor, există multe fructe specifice, precum papaya, peștele și lanțul trofic scurt, adică exact ce își cresc în grădină, asta mănâncă".

Zonele albastre au fost identificate şi studiate de Dan Buettner, explorator şi colaborator al National Geographic, care a şi publicat un volum despre acestea. Cartea promite să ofere informaţii nu numai despre cum să mănânci şi să trăieşti sănătos, pentru a te menţine viguros până la cele mai înaintate vârste, dar ea îţi va oferi şi o parte din filosofia de viaţă a celor mai longevivi oameni. Autorul mărturiseşte că: „Am adunat în această carte perspective de la centenari despre cum să ai o viaţă împlinită. Poveştile lor cuprind totul, de la cum să-ţi educi copiii, până la a învăţa să te faci plăcut, de la cum să te îmbogăţeşti pânî la cum să găseşti şi să păstrezi dragostea în viaţa ta.”

Lecţiile longevităţii se aplică şi în Costa Rica 

Buettner a identificat nouă lecţii ale longevităţii („power 9”), care sunt aplicate şi în Peninsula Nicoya, şi în celelalte zone albastre. 

Activitatea fizică naturală contribuie în mod semnificativ la creşterea dura­tei vieţii. Grădinăritul şi plimbările, de exemplu, încetinesc declinul cognitiv, la fel şi mersul la piaţă sau vizitele acasă la prieteni. Stresul declanşează un răspuns inflamator, asociat cu afecţiuni diverse, de la bolile cardiovasculare la Alzheimer. Locuitorii „zonelor albastre” îşi oferă însă zilnic cel puţin 15 minute de relaxare prin practicarea unei forme de meditaţie, prin rugăciune sau somn, care eliberează stresul. Oamenii longevivi se simt utili şi îşi cunosc scopul în viaţă - "plan de vida" i se spune în Nicoya şi "ikigai" în Okinawa, dar este acelaşi concept şi înseamnă "motivul pentru care ne trezim dimineaţa”.

Un alt element comun centenarilor este un pahar de vin roşu sau de sake pe zi. Aşa cum scriam, vinul local consumat in Sardinia, Cannonau, are un nivel de polifenoli de trei ori mai mare decât al oricărui alt vin din lume. Alimentaţia este şi ea bazată pe plante (legume, verdeţuri, fructe) şi nuci, porţii mici şi carne slabă o dată pe săptă­mână. Un alt principiu este să nu ajungă la saţietate, iar ultima masă a zilei să fie uşoară şi luată seara devreme, respecându-se „regula 80/20” (când stomacul este plin 80 la sută, senzaţia de foame dispare, deci putem să ne oprim).

Persoanele longevive din „zonele albastre” pun mare preţ pe familieau grijă de copiii şi părinţii lor, locuind adesea împreună cu ei sau foarte aproape de aceştia. Toţi localnicii au preocupări spirituale, indiferent de credinţă sau modul de manifestare, acestea, precum şi participarea săptămânală la întâlniri ale comunităţii contribuie, de asemenea, la creşterea speranţei de viaţă, la fel ca asocierea cu oameni cu obiceiuri sănătoase. Potrivit lui Dan Buettner, fumatul, obezi­tatea, fericirea, singurătatea pot fi contagioase, obiceiurile celor din jur influenţându-ne şi pe noi. Dacă avem în preajma oameni tonici şi loiali, care au grijă de sănătatea lor, acest lucru ne va influenţa.

Citit 1443 ori Ultima modificare Duminică, 25 Iulie 2021 14:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.