„După 40 de zile”, în competiţia Beijing International Film Festival

„După 40 de zile”, în competiţia Beijing International Film Festival
Lungmetrajul are în centru prietenia dintre Emil, un bătrân care nu crede în spirite, şi Titi
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

„După 40 de zile”, al patrulea lungmetraj al lui Andrei Gruzsniczki, a fost inclus în competiţia oficială a celei de-a 11-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Beijing, care va avea loc în perioada 14 - 21 august 2021, scrie news.ro. Filmul va fi prezentat în avanpremieră naţională, în prezenţa echipei, la TIFF, pe 29 iulie, de la 19,30, la Cinema Victoria din Cluj-Napoca şi pe 30 iulie, ora 14,30, la Cinema Arta din Cluj-Napoca.

Pe 14 august, de la 19,30, filmul va putea fi vizionat, tot în avanpremieră, la Iaşi, în cadrul Festivalului „Serilor Filmului Românesc” la Casa de Cultură „Mihai Ursachi”. Filmul va rula pe marile ecrane din România începând cu 20 august, fiind distribuit de AVVA MMIX Studio. „După 40 de zile” a avut premiera mondială în luna aprilie, la a 43-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Moscova.

Lungmetrajul are în centru prietenia dintre Emil, un bătrân care nu crede în spirite, şi Titi. În egală măsură, este o poveste de iubire, dar şi drama unei prietenii. Acţiunea se petrece într-o comună din zona Olteniei. Povestea începe la parastasul de 40 de zile al soţiei lui Emil, Smaranda. Titi, prietenul de o viaţă al lui Emil, pare profund mişcat de moartea ei. Timpul trece, iar Emil realizează că zilele lui Titi par a fi numărate. Se simte responsabil pentru viaţa lui Titi şi vrea să-l resusciteze, parcă împotriva voinţei acestuia. Niciun efort nu ajută. La 40 de zile după moartea ei, Smaranda pare să-l bântuie pe Titi. Este o poveste care vorbeşte, cu nuanţe de umor negru şi mister, despre lupta pe care fiecare trebuie s-o ducă pentru a-l înţelege şi accepta pe celălalt, într-o prietenie sau într-o poveste de iubire.

Distribuţia este alcătuită din Mircea Andreescu, Valer Dellakeza, Gabriel Spahiu, Marian Negrescu, Simona Urs, Ştefan Mirea, Valeriu Bâzu şi Eugen Titu. Producători sunt Andreea Dumitrescu, Oana Bujgoi Giurgiu (co-producător) şi Anamaria Antoci (co-producător). Gruzsniczki semnează regia şi scenariul. Montajul este realizat de Ioachim Stroe, muzica - de Cristian Lolea, imaginea - de Laurenţiu Răducanu, designul de sunet - de Ioan Filip, sunet priză directă - de Vlad Voinescu, scenografia - de Andreea Popa, Anastasia Ionescu şi Bogdan Bostănaru, machiajul şi coafura - de Sandra Pătrăuceanu, iar costumele - de Mia Conea.

Trei filme, nenumărate premii

Absolvent al Universităţii de Teatru şi Film din Bucureşti în 1994, Andrei Gruzsniczki a fost regizor secund al lui Lucian Pintilie şi a fost implicat în proiectele „Terminus Paradis” şi „Niki Ardelean, colonel în rezervă”.

Filmul lui de debut, „Cealaltă Irina”, a câştigat Marele Premiu şi Premiul FIPRESCI la CinePécs Moveast IFF 2008, a fost desemnat cel mai bun film românesc la Festivalul de Film Transilvania 2009 şi a primit Trofeul ANONIMUL, în acelaşi an. Al doilea lungmetraj al lui, „Quod Erat Demonstrandum (Q.E.D.)”, a primit Premiul Special al Juriului (Festivalul de la Roma 2013), The Golden Taiga Award (IDFF Spirit of Fire 2014) şi Prix de Syndicat Francais de la Critique de Cinema (Arras IFF 2014). „Zavera” este al treilea lungmetraj al cineastului şi a avut premiera mondială în noiembrie 2019, în competiţia Festivalului Internaţional de la Cairo.

Citit 1125 ori Ultima modificare Sâmbătă, 24 Iulie 2021 23:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.