Galațiul, în ”top 10” pe harta gastronomiei europene!
Foto: tripadvisor

Galațiul, în ”top 10” pe harta gastronomiei europene!
Evaluaţi acest articol
(35 voturi)

Restaurantele din Galați au reușit să devanseze multe dintre ”capitalele culinare” consacrate, precum Paris, Amsterdam sau Roma, într-un clasament al orașelor europene în funcție de calitatea, diversitatea și accesibilitatea ofertei gastronomice.

Topul, realizat de o companie de asigurări din Marea Britanie, CIA Landlords, ține cont de mai mulți factori, precum numărul restaurantelor pe cap de locuitor, prețul mediu al unui meniu, calitatea serviciilor, dar și de proporția restaurantelor listate pe TripAdvisor care au în meniu preparate vegane. Astfel, luând în calcul calificativele pentru fiecare secțiune, pentru fiecare oraș se obține un scor final, pe o scală de la 1 la 10.

În studiu au fost incluse toate marile orașe din Europa, printre ele numărându-se și o serie de orașe din România, inclusiv Galațiul.

Primul loc în topul gastronomic european – nu tocmai o surpriză - este ocupat de Lisabona (scor 7,8), capitala Portugaliei, care, la o populație de peste 506.000 de locuitori, are nu mai puțin de 4.924 de restaurante (9,7 restaurante la mia de locuitori), costul mediu al unei mese fiind de 19 euro.

Surpriza topului realizat de cercetătorii britanici este că, pe locul șase, se regăsește Galațiul, la luptă strânsă cu Barcelona, din Catalonia, ambele cu un scor final de 6,5 puncte!

Spre comparație, Barcelona, la o populație de 1,62 milioane de locuitori, are 9.572 de restaurante, adică 5,9 restaurante la mia de locuitori, însă prețul mediu al unui meniu este de aproximativ 25 de euro.

Galațiul, mai modest, luat în calcul cu aproximativ 300.000 de locuitori, are doar 57 de restaurante, adică doar 0,2 restaurante la mia de locuitori, însă prețul mediu al unei mese – 8,12 euro – îl propulsează spre vârful clasamentului. Astfel, la costul unei mese, Barcelona are un scor de 6,0 puncte, iar Galațiul un scor de 9,7 puncte, printre cele mai bune ratinguri din Europa!

În acest top gastronomic, Galațiul este devansat doar de Florența (scor final 7,0 puncte), Atena (6,6 puncte) și Valencia (6,6 puncte). În ”top 10” se mai regăsesc Sevilia și Palma de Mallorca (Spania), Salonic (Grecia) și Alicante (Spania).

Și poate că se mândresc francezii cu savarinele lor, dar, per ansamblu, Parisul ocupă din punct de vedere al ofertei restaurantelor doar un ”modest” loc 24. Și alte orașe cu pretenții trebuie să se încline în fața borșului de pește: Roma – locul 25, Amsterdam – locul 20, Praga – locul 16, Budapesta – locul 15.

O figură frumoasă fac în topul gastronomic și celelalte orașe din România, șapte dintre acestea regăsindu-se în top 100. Galațiul este urmat de Timișoara, pe locul 18, Cluj-Napoca (21), Bucureşti (41), Craiova (47), Iaşi (62) şi Constanţa (65).

Acum, desigur, poate că nu are Galațiul prea multe.... restaurante cu stele Michelin, dar faptul că, din punct de vedere statistic cel puțin, e unul dintre cele mai ”apetisante” orașe din Europa este un lucru încurajator pentru turismul local. La urma urmei, nu e de refuzat nici un ”foie-gras” de rață de pe malul Senei, dar nici saramura sau niște plăcinte ”poale-n brâu” servite pe malul Dunării nu-s tocmai din drum. Poftă de mâncare să fie, că în rest gusturile nu se discută!

Citit 9714 ori Ultima modificare Joi, 05 August 2021 22:59

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.