Câștigătorii Nobelului pentru Medicină, Fizică şi Chimie

Câștigătorii Nobelului pentru Medicină, Fizică şi Chimie
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Cercetătorii americani David Julius şi Ardem Patapoutian au fost desemnaţi laureaţii Premiului Nobel pentru Medicină pe anul 2021, "pentru descoperirea receptorilor de temperatură şi atingere", potrivit Comitetului Nobel, reunit, luni, la sediul Institutului Karolinska din Stockholm. Anunțul a fost făcut de secretarul Comitetului Nobel, Thomas Perlmann, informează Adevărul.

"Abilitatea noastră de a simţi căldura, frigul şi de a simţi ceea ce atingi este esenţială pentru supravieţuire şi stă la baza interacţiunii cu lumea care ne înconjoară", a precizat Adunarea Nobel, într-o declaraţie care anunţă premiul. Julius a folosit capsaicina, un compus înţepător găsit în ardeiul iute, care induce o senzaţie de arsură, pentru a identifica un receptor din terminaţiile nervoase ale pielii care răspunde la căldură. La rândul său, Patapoutian a folosit celule sensibile la presiune pentru a descoperi o nouă clasă de senzori, care răspund la stimulii mecanici din piele şi organele interne", a adăugat juriul Nobel.

Trei cercetători împart Nobelul pentru Fizică

Marți, a fost desemnat Premiul Nobel pentru Fizică. Cercetătorii Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann şi Giorgio Parisi au fost recompensaţi cu premiul Nobel 2021 pentru Fizică, pentru "contribuţii extraordinare aduse înţelegerii sistemelor fizice complexe". Giorgio Parisi va primi jumătate din acest premiu, pentru "descoperirea interacţiunii dintre dereglări şi fluctuaţii din sistemele fizice, de la scară atomică la scară planetară", iar Syukuro Manabe şi Klaus Hasselmann vor împărţi cealaltă jumătate a premiului, fiind recompensaţi pentru "modelul fizic al climei Pământului, cuantificând variabilele şi prezicând în mod fiabil încălzirea globală", potrivit comunicatului oficial publicat de Comitetul Nobel, a anunțat ProTv.

Miercuri, au fost anunțați şi câștigătorii Premiului Nobel pentru Chimie. Este vorba despre Benjamin List (Germania) și David MacMillan (SUA), care au fost recompensați pentru dezvoltarea organo-catalizei asimetrice. Benjamin List este afiliat Max-Planck-Institut für Kohlenforschung (Germania), iar David W.C. MacMillan, Universităţii Princeton (SUA). "Crearea moleculelor este o artă dificilă", a transmis Academia Suedeză de Ştiinţe, precizând că Benjamin List şi David MacMillan sunt laureaţi ai Premiului Nobel pentru Chimie pe 2021 pentru că "au dezvoltat o nouă unealtă precisă pentru construirea moleculară: organo-cataliza". "Aceasta a avut un impact important în cercetarea farmaceutică şi a contribuit la o chimie mai verde", arată juriul Nobel, potrivit HotNews.ro.

Citit 730 ori Ultima modificare Joi, 07 Octombrie 2021 13:32

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.