Punerea în circulaţie a primei bancnote cu imaginea unei românce, încă aşteptată

Punerea în circulaţie a primei bancnote cu imaginea unei românce, încă aşteptată
Eroina Ecaterina Teodoroiu, simbolul femeii puternice
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Banca Națională a României va lansa, până la finele acestui an, prima bancnotă cu putere circulatorie pe care apare chipul unei femei. Este vorba despre o bancnotă în valoare de 20 de lei care o va ilustra pe Ecaterina Teodoroiu, eroină în Primul Război Mondial.

Anunţul a fost făcut, pe Facebook, de comisarul european Corina Creţu, care şi-a exprimat speranţa că bancnota va ajunge în mâinile noastre, după o lungă aşteptare. „Am aflat cu bucurie faptul că în această toamnă – să sperăm, după multe amânări – Banca Națională a României va lansa prima bancnotă cu portretul unei femei reprezentative pentru istoria țării. Cu această ocazie, România va marca un moment important în încurajarea afirmării femeilor și în recunoașterea contribuției substanțiale pe care au avut-o în diferite momente ale istoriei”, a scris Corina Crețu

Ştirea emiterii bancnotei în acest an a fost confirmată şi de reprezentanţii BNR. „Da, așa cum am mai anunțat, până la finalul acestui an vom lansa bancnota de 20 de lei cu chipul Ecaterinei Teodoroiu, prima femeie care apare pe bancnotele românești. Am amânat procesul de lansare din cauza pandemiei, dar BNR ține foarte mult la această premieră”, a declarat pentru Economedia Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale.

Lansarea bancnotei, anunţată în 31 iulie 2019, dar întârziată de pandemie

Anunțul privind lansarea unei bancnote care să o celebreze pe Ecaterina Teodoroiu a fost făcut de BNR încă din 2019, în urma succesului unei campanii publice iniţiate de jurnalista Janina Nectara şi susţinută activ atât de personalităţi ale lumii artistice şi ştiinţifice, cât şi de jurnalişti şi de publicul larg, care a răspuns chemării la a semna o petiţie online, care ulterior a fost transmisă Băncii Naţionale a României. Iniţial, instituţia a fost de acord să o reprezinte pe o bancnotă aniversară emisă cu prilejul Centenarului Marii Uniri, pe Regina Maria, artizana indiscutabilă a acestei mari realizări din istoria României. Dar, aşa cum mărturisea într-un interviu pentru Qmagazine, iniţiatoarea nu s-a mulţumit cu atât, dorindu-şi ca imaginea unei femei să existe pe o bancnotă permanentă, cu putere circulatorie, pe care oricine să o poată avea, nu doar numismaţii. Într-un moment în care toţi ceilalţi susţinători ai campaniei renunţaseră, convinşi fiind că mai mult nu se putea obţine de la BNR, Janina Nectara a insistat, trimiţându-i o scrisoare guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Iar răspunsul primit a fost unul pozitiv, intenţia BNR de a emite noua bancnotă de 20 de lei cu chipul Ecaterinei Teodoroiu fiind anunţată încă din 2019. Din păcate, pandemia a împiedicat concretizarea ideii în orizontul de timp anunţat iniţial, dar recenta postare a comisarului Corina Creţu şi confirmarea din partea băncii centrale ne fac să credem că evenimentul va avea în sfârşit loc în curând.

Ecaterina Teodoroiu, pe numele ei adevărat Cătălina Toderoiu, s-a născut la 14 ianuarie 1894, în comuna Vădeni, jud. Gorj (în prezent, cartier al municipiului Târgu Jiu), fiind fiica agricultorilor Vasile și Elena, care aveau o familie numeroasă, din care au mai făcut parte alți șapte frați. După izbucnirea Primului Război Mondial, a activat ca asistentă medicală pe front, unde, ajunsă în linia I pentru a-şi vizita unul dintre fraţi, pe Nicolae, Ecaterina Teodoroiu este martoră la moartea acestuia şi jură să-l răzbune. A fost rănită de mai multe ori în lupte și a fost decorată de Casa Regală pentru vitejie. A murit eroic în vara anului 1917 în bătălia de la Mărăşeşti, în momentul în care se afla în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române, în calitate de sublocotenent (grad acordat onorific), fiind prima femeie-ofiţer din armata română.

Citit 1842 ori Ultima modificare Sâmbătă, 20 Noiembrie 2021 22:50

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.