O navă spațială a pătruns în atmosfera Soarelui

O navă spațială a pătruns în atmosfera Soarelui
O expediție fără precedent
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Sonda solară Parker a devenit prima navă spaţială care a pătruns în atmosfera solară, a anunţat NASA, potrivit Agenției de presă dpa, preluată de Agerpres. Sonda a zburat prin coroana solară şi a preluat probe de particule şi câmpuri magnetice, a informat Agenția Spațială Americană, care a calificat această piatră de hotar drept "un salt gigantic pentru ştiinţa despre Soare".

„Atingerea Soarelui de către sonda solară Parker este un moment magnific pentru ştiinţă şi o performanţă cu adevărat remarcabilă", a declarat Thomas Zurbuchen, din cadrul Directoratului pentru misiuni ştiinţifice al NASA. "Această piatră de hotar ne oferă nu doar perspective mai profunde asupra evoluţiei Soarelui nostru şi a impactului său asupra sistemului nostru solar, dar tot ceea ce aflăm despre propria noastră stea ne învaţă şi mai multe despre stelele din restul universului".

Agenţia spaţială americană a precizat că Parker a găsit condiţiile magnetice şi de particule potrivite pentru a pătrunde în atmosfera solară la 18,8 raze solare (aproximativ 1,3 milioane de kilometri) deasupra suprafeţei solare în timpul celui de-al optulea zbor, pe 28 aprilie, această trecere pe lângă Soare durând câteva ore.

"Eram convinşi că, mai devreme sau mai târziu, vom intersecta coroana pentru cel puţin o perioadă scurtă de timp", a spus Justin Kasper, autorul principal al unei noi lucrări despre această realizare importantă, publicată în Physical Review Letters. „Dar este foarte interesant că am făcut-o".

Pe măsură ce continuă să se apropie de Soare, sonda va ajunge în cele din urmă la 8,86 raze solare de suprafaţa Soarelui, a informat NASA. Următorul său zbor, programat pentru ianuarie 2022, va aduce din nou, probabil, sonda Parker în coroana solară, a mai spus agenţia spaţială americană.

Soarele este steaua din centrul Sistemului Solar. Este o sferă aproape perfectă, din plasmă fierbinte, ținută de gravitație și modelată de un câmp magnetic. Este de departe cea mai importantă sursă de energie pentru viața de pe Pământ. Diametrul său este de aproximativ 1,39 milioane de kilometri (sau este de 109 ori mai mare decât cel al Terrei), iar masa sa este de aproximativ 330.000 de ori mai mare decât cea a Terrei. Reprezintă aproximativ 99,86 la sută din masa totală a Sistemului Solar, potrivit Wikipedia. Aproximativ trei sferturi din masa Soarelui este formată din hidrogen; restul este în mare parte heliu, cu cantități mult mai mici de elemente mai grele, inclusiv oxigen, carbon, neon și fier.

Citit 815 ori Ultima modificare Vineri, 17 Decembrie 2021 12:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.