Un glob pământesc din secolul al XVI-lea, scos la licitaţie

Un glob pământesc din secolul al XVI-lea, scos la licitaţie
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Un glob pământesc din secolul al XVI-lea va fi scos la licitaţie şi ar putea fi vândut pentru zeci de mii de lire sterline, potrivit BBC, citat de News.ro. Sfera din lemn sculptat acoperit cu hârtie, care este datată 1550-1560, a fost adusă de proprietarul ei din nordul Ţării Galilor să fie evaluată de Hansons Auctioneers. Australia lipseşte de pe glob, deoarece europenii nu ştiau la acea vreme de existenţa continentului. Globul i-a aparţinut iniţial lui Maj Edward Croft-Murray, îngrijitorul tipăriturilor şi desenelor la British Museum. El era unul dintre aşa-numiţii "Monuments Men", care au făcut eforturi pentru salvarea artefactelor culturale în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Părţile cartografiate ale globului, realizate din hârtie gravată, prezintă monştri marini, iar America de Nord este numită "Devicta ann 1530". Jim Spencer de la casa de licitaţii a afirmat că piesa este considerată ca fiind creaţia fizicianului şi geografului francez Francois Demongenet sau realizată după un concept de-al lui.

"Cât priveşte valoarea, părerea generală este că reprezintă o necunoscută şi va fi foarte interesant de urmărit. Globul nostru pare că ar putea fi cel mai vechi oferit vreodată la o licitaţie", a adăugat el.

Artefactul va fi scos la vânzare vineri, iar estimarea este de 20.000 - 30.000 de lire sterline, însă Spencer se aşteaptă ca preţul final să fie mult mai mare. Cel mai vechi glob pământesc cunoscut este Erdapfel, care datează din 1492.

Citit 541 ori Ultima modificare Vineri, 17 Decembrie 2021 11:32

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.