Galațiul ia decizii de ultimă oră: Spitale și aziluri, în benzinării (PAMFLET)

Galațiul ia decizii de ultimă oră: Spitale și aziluri, în benzinării (PAMFLET)
Iată una dintre machete, amplasată în curtea unei benzinării din Galați!
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Creșterea alarmantă a prețurilor la benzină și motorină a anulat poluarea fonică din zona stațiilor PECO din Galați. Cine a simțit mirosul de oportunitate, cu tot izul de păcură? Autoritățile locale. Deja există un mega-proiect de ridicare în aceste zone a mai multe imobile utile societății.

Cine mai crede în povești?

Unde mai găsești zone ferite de zgomot, de agitație? Aceasta poate fi explicația parlamentarilor și a celorlalți politicieni de apă dulce, adică din Galați. S-au lăudat de nenumărate ori - nu doar în campaniile electorale - că vor ridica spitale regionale, diverse clinici și alte unități necesare comunității, însă până acum nu s-au sinchisit nici măcar să ofere explicații. Sunt datori și cu scuze. Mereu au dus termenul de realizare a obiectivelor mai departe, rostogolind aceleași povești în care nici tinerii fără drept de vot nu mai pot crede. Unii dintre ei ar putea lua în premieră calea urnelor cu proxima ocazie, în anul 2024.

Un soi de scuză

"Da, așa este. Mereu ne-am dorit să facem multe spitale în Galați, dar nu identificam niciodată locurile care s-ar fi pretat la asemenea investiții de anvergură. Așa, oricine poate comenta de pe margine, dar nu-i chiar simplu. Bine că acum s-a găsit o variantă neașteptată, incredibil de bună", ne-a povestit un fost parlamentar de Galați, care a preferat să rămână anonim. Fix ca mandatele sale care i-au garantat imunitate și pensie specială, deși aceasta din urmă încă e disputată în instanță. Ce dorește să spună autorul? Galațiul a decis în regim de urgență să construiască unități spitalicești în benzinării. Chiar aproape de pompă, gard în gard.

"S-a liniştit şi nebunia"

Ne povestește unul dintre arhitecții care lucrează la un proiect fără precedent: "Stimabililor, la cât de mult a crescut tariful carburanților, benzinăriile sau stațiile PECO, așa cum ne-au rămas în conștiința publică de la comuniști, vor rămâne practic depopulate. Va fugi lumea de lângă pompe, nu din țări care au diverse probleme, cum e situația Ucrainei. Toată compasiunea pentru vecinii noștri, dar să vedeți cum vor fugi gălățenii de benzinării. Când trebuie să dai 8-9 lei pe litrul de motorină, te duci cât vezi cu ochii. Pe jos, că n-ai de ales. Așadar, va fi liniște în benzinării, condiția de bază pentru a ridica acolo un spital sau un azil de bătrâni. E pace acolo, s-a liniştit şi nebunia de zilele trecute." Am vrut să-l contrazicem. Am renunțat.

Secția de Deontologie

Pamflet în versuri

Ultimatum Național de Submarin Cosorescu

Partidule schilod şi fleţ/ şi parazit şi inutil,

te-ntreb frumos, corect şi scurt,/ cu mult efect şi cu temei:

de ce mănânci atât rahat?/ de ce eşti slut şi mercantil?

ce (n)-ai la trup? ce (n)-ai la cap?/ ce detrimentul mă-tii vrei?

vrei să te duc la destrămat?/ să te belesc? să te-mpăiez?

nu-ţi şade bine-n pielea ta?/ vrei zeghe? pliuri? ecosez?

Mai ai oleacă şi termini/ de năruit şi de furat

tot ce s-a strâns în mii de ani,/ pe-acest meleag prea răbdător

cu de-alde tine: îmbufnaţi/ cu aroganţă-n lung şi-n lat -

ai dovedit că eşti găman,/ ridicul, fante şi farsor!

Partidule, te rog frumos,/ ia-ţi tălpăşiţa şi dispari -

toţi sunt scârbiţi de hazul tău:/ şleahtă de strâmbi şi ordinari!

Galațiul în imagini

Vocea cetățeanului, vocea politicianului

Alte glume despre scumpirea carburanților

* Gurile rele consideră că în scurt timp ar putea fi construite spitale și în alte locuri din municipiu. "O să mai dispară și bănci, cazinouri, păcănele, chiar și câteva școli. N-o să mai fie bani, așa că se vor liniști și locurile pe care le știam, prin definiție, agitate", bârfesc unii pe la colțuri.

* Și un cimitir, chiar și de dimensiuni reduse, ar putea fi amenajat într-una din benzinăriile aflate pe raza municipiului. Măcar și de dragul metaforei că ne-a decedat cheful de a mai călători, atât în țară, cât și peste hotare. 

* Gălățenii care vor fi în stare să-și facă plinul mașinii ar putea fi căutați de diverși indivizi rău-famați. Nu e puțin lucru să poți face o asemenea investiție. Ei și Durbacă își mai pot permite asemenea extravaganțe.

* O bătrânică din Micro 40 pregătită de proteste a renunțat să iasă în stradă după ce a aflat cât a ajuns să coste un litru de benzină. "Voiam să-mi fac un cocteil Molotov... Stați așa, nu e bine să mai pronunți nume de extracție rusească. Un cocteil oarecare, na! Și trebuia să fie cu benzină premium, dar n-am înnebunit să-mi dau toată pensia pe proteste. Gata, stau acasă", și-a justificat ea schimbarea de plan.

Benzâna Zorilor

Scrisul lui Mărgărit, ca limba rusă

Se întâmplă lucruri în lume, dar nu peste tot la fel. De pildă, parlamentarii USR şi AUR s-au retras rapid din grupul parlamentar de prietenie cu Federația Rusă. Au mai rămas în barcă o vreme 11 senatori şi deputaţi de la PSD şi PNL, printre aceștia numărându-se și gălăţeanul Marius Mărgărit, o vedetă care nu mai are nevoie de prezentare. "E adevărat, eu am mai rămas câteva zile prieten cu Rusia, pentru că nu vreau să-mi uit trecutul. La școală, îmi spunea diriginta că scrisul meu e frumos ca limba rusă. Ce emoții!", ne-a povestit Mărgărit.

Kremlinu-i lin

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 1095 ori Ultima modificare Luni, 19 Iunie 2023 21:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.