Pentru a elimina riscul unor confuzii, titlul filmului „Z (comme Z)” a fost schimbat

Pentru a elimina riscul unor confuzii, titlul filmului „Z (comme Z)” a fost schimbat
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Regizorul francez Michel Hazanavicius a schimbat titlul următorului său film, "Z (comme Z)", în "Coupez!", din cauza riscului de confuzie cu litera "Z" care apare vopsită pe blindatele ruseşti din Ucraina şi care este folosită pentru a susţine invazia rusă, transmit AFP şi EFE, potrivit Agerpres.

"Având în vedere încărcătura simbolică avută de litera Z, de la începutul războiului în Ucraina, şi la solicitarea cineaştilor ucraineni, am decis să schimb titlul filmului meu", a explicat, într-un comunicat, laureatul premiului Oscar cu producţia "The Artist".

"Filmul meu este făcut pentru a aduce bucurie şi în niciun caz nu mi-aş dori să fie asociat direct sau indirect cu acest război. Sunt, prin urmare, foarte bucuros să-l schimb (titlul - n.red.) şi, în această măsură, să-mi afirm sprijinul total pentru poporul ucrainean", a adăugat Michel Hazanavicius.

"Coupez!", o comedie cu zombi, în care rolurile principale sunt interpretate de actorii francezi Bérénice Béjo şi Romain Duris, va fi lansat pe 17 mai, în deschiderea celei de-a 75-a ediţii a Festivalului de la Cannes.

Înainte ca cineastul francez să facă acest anunț, Institutul Ucrainean de Film a criticat dur titlul din deschiderea Cannes Film Festival, susținând că este un simbol agresiv rusesc, scrie Variety. Institutul Ucrainean a dat publicității o scrisoare oficială adresată Festivalului de la Cannes și regizorului francez Michel Hazanavicius, cerându-le să redenumească filmul din seara de deschidere, pentru că "ar promova simbolul agresiv al invaziei de către Rusia a Ucrainei".

În Rusia, litera Z este considerată un simbol al agresiunii rusești în Ucraina, simbolistică preluată și în cadrul unor manifestații pro-ruse din Europa. Simbolul a fost afișat inclusiv de sportivi ruși care participau la evenimente mondiale, ca, de exemplu, de gimnastul Ivan Kuliak, care, atunci când s-a aflat în Qatar pentru un eveniment din Cupa Mondială, și-a pus un "Z" pe costum, în timp ce stătea pe podium, alături de atletul ucrainean Ilia Kovtun. Săptămâna trecută, parlamentul lituanian vota o interdicție legată de afișarea în public a literei Z, ca măsură de protest față de acțiunile Rusiei, mai scrie Variety.

"Considerăm că schimbarea titlului filmului de deschidere de la Festivalul de Film de la Cannes ar fi un gest [necesar] împotriva barbariei, violenței și a terorii instituite de armata rusă", se arată în scrisoarea transmisă Festivalului de la Cannes de către Institutul Ucrainean. Scrisoarea a fost semnată de Volodimir Şeiko, directorul general al Institutului.

Citit 761 ori Ultima modificare Sâmbătă, 30 Aprilie 2022 22:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.