Premiu obținut la Cannes 2022. Alexandru Belc, cel mai bun regizor în secțiunea Un Certain Regard

Premiu obținut la Cannes 2022. Alexandru Belc, cel mai bun regizor în secțiunea Un Certain Regard
Credit foto gală: Maria Mitulescu
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Alexandru Belc, regizorul filmului ”Metronom”, a fost distins, săptămâna trecută, cu Premiul Un Certain Regard pentru cel mai bun regizor la ediția din acest an a Festivalului de la Cannes. Filmul a avut premiera mondială pe 24 mai și a avut parte de o primire călduroasă din partea presei internaționale.

„Mulțumesc festivalului pentru premiul pe care îl împart cu toată echipa. Acest film n-ar fi fost posibil fără implicarea tuturor celor care au crezut de la bun început în acest proiect: Cătălin Mitulescu, Martine Vidalenc, actorii: Mara Bugarin, Mara Vicol, Șerban Lazarovici, Vlad Ivanov, Mihai Călin, Andreea Bibiri, trupa de actori minunați din rolurile secundare. Sunt onorat că Metronom a fost selectat în secțiunea Un Certain Regard, că am putut trăi emoția vizionării filmului alături de o parte din echipă, într-o sală cu peste o mie de spectatori, care au aplaudat minute în șir. A fost o experiență unică pe care doar un festival de talia Cannes-ului o poate oferi”, a declarat regizorul Alexandru Belc, citat de cinemagia.ro.

Premiul a fost acceptat de Tudor Vladimir Panduru, directorul de imagine al filmului. Filmul va avea premiera națională la TIFF, în cadrul Zilelor Filmului Românesc, pe 23 iunie, în Piața Unirii Open Air.

Povestea unei generații cu libertatea furată

În timp ce Țiriac și Năstase joacă Finala Cupei Davis împotriva Americii în 1972, doi liceeni se iubesc și scriu scrisori la emisiunea Metronom de la Europa Liberă. Când el primește aprobarea să plece definitiv din țară, împreună cu familia, ei știu că trebuie să se despartă, dar nu se așteptau ca ultimele zile împreună să devină hotărâtoare pentru întreaga lor viață. 

„Este o perioadă pe care am cunoscut-o la început prin muzică:  Janis Joplin, The Doors, Mircea Florian… Filmul e povestea unei generații care a râvnit la libertate, o generație pusă la încercare de regimul comunist al anilor ‘70. E o poveste de iubire între doi adolescenți, dar și o poveste personală despre trădare, libertate, iertare”, a explicat Alexandru Belc, cel care semnează scenariul și regia filmului.

Citit 912 ori Ultima modificare Luni, 30 Mai 2022 23:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.