Cât de cald sau rece se serveşte vinul

Cât de cald sau rece se serveşte vinul
Băutură pentru toate anotimpurile
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Specialiștii în sănătate sunt de părere că un pahar de vin consumat zilnic are beneficii importante pentru sănătate. Cu atât mai mult vinul roșu, care conține de aproximativ șapte ori mai mulți polifenoli decât vinul alb, ceea ce aduce un plus organismului.

Plecând de la beneficiile pe care le avem după un pahar de vin pe zi, jurnaliștii de la Digi24 susțin că plăcerea vinului ține și de temperatura la care acesta este consumat.

Vinul alb

Conform Digi24, vinul alb consumat rece sau chiar foarte rece își pierde gustul. Câteva minute în plus în frapieră sunt suficiente pentru a "ucide" gustul băuturii. Vinurile ușoare și răcoritoare, cum ar fi Riesling, Sauvignon Blanc și cele spumante, sunt mai bune când sunt consumate reci, la temperaturi între 7 și 10 grade. Însă un pahar de Chardonnay sau Viognier este mai bun dacă este ceva mai cald, la o temperatură de 10-14 grade. Pentru un rezultat optim, se recomandă scoaterea băuturii din frigider cu 15-30 de minute înainte de a fi turnată în pahare.

Vinul roșu

Despre acesta se știe că este bine să fie consumat la temperatura camerei, acolo unde aceasta este de 16-18 grade. Vinurile mai ușoare, ca Pinot Noir, Gamay, Dolcetto, Valpolicella etc., își vor înteți savoarea dacă sunt consumate la 16 grade. Vara, însă, în zilele cu temperaturi de peste 30 de grade, vinurile roșii pot fi servite ușor răcite sau cu un cub de gheață. Pentru vinurile Fetească Neagră, producătorii recomandă servirea la o temperatură de 16-18 grade, însă după o decantare de 30 de minute.

După servirea vinului, temperatura lui crește cu 1 grad Celsius la fiecare trei minute, până când ajunge la temperatura camerei.

Răcirea corectă a sticlelor cu vin

Specialiștii spun că un amestec format din apă și gheață este mult mai eficient decât cuburile de gheață care ating doar o mică parte din suprafața sticlei. Nutriționiștii ne îndeamnă să asociem corect tipul de vin cu tipul de carne consumat, pentru a reuși astfel să profităm atât de gust, cât și de un aport la digestie. Carnea de porc, unul dintre alimentele de bază ale românilor, se asociază cu un vin roșu sec, cum ar fi Fetească Neagră sau Novac. Despre carnea de pui se spune că se potrivește cu vinurile albe, cum sunt Chardonnay Sauvignon Blanc sau Riesling, iar peștele, în funcție de modalitatea în care este gătit, se poate combina tot cu vin alb.

Citit 1457 ori Ultima modificare Vineri, 23 Septembrie 2022 14:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.