Tulburări sexuale cauzate de tiroidă

Tulburări sexuale cauzate de tiroidă
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Dacă suferi de o afecţiune a tiroidei, este posibil să ai probleme şi cu viaţa sexuală. Această glandă, prin intermediul hormonilor pe care îi produce, are multiple roluri în organism şi se poate afla în spatele unor tulburări sexuale.

Tiroida contribuie la reglarea funcţiilor importante: temperatura corpului, consumul de energie, ritmul cardiac, sistemul nervos, tubul digestiv, aparatul genital etc. De asemenea, acţionează asupra tonusului pielii, părului, unghiilor. Simptomele care semnalează  o anomalie a tiroidei (producţie prea mică sau prea mare de hormoni tiroidieni) sunt extrem de variate.

Afecţiunile tiroidei pot genera, la femei, tulburări sexuale care implică durere în timpul actului, de tipul dispareuniei sau actul sexual dureros, cauza fiind lubrifierea insuficientă a vaginului, scrie adevarul.ro.

În toate cazurile, activitatea deficitară a tiroidei influenţează şi libidoul. La femeile care suferă de hipotiroidie, încetinirea funcţiilor organismului, permanenta stare de oboseală, infecţiile ginecologice care pot surveni, dereglarea menstrelor, dar şi uscăciunea sporită a ţesuturilor contribuie la diminunarea dorinţei sexuale.

Din păcate, şi femeile cu hipertiroidie înregistrează scăderi ale libidoului.

Şi bărbaţii au tulburări sexuale

Impactul disfuncţiei tiroidiene a fost studiat mai puţin la bărbaţi. Şi în cazul bărbaţilor, unele tulburări sexuale sunt frecvente în caz de hiper sau de hipotiroidie. S-au observat:

  • o scădere a libidoului cu 18 la sută la pacienţii cu hipertiroidie şi cu 64 la sută la cei cu hipotiroidie;
  • tulburări de erecţie;
  • ejaculare precoce;
  • întârziere a ejaculării.

Soluţii pentru aceste tulburări

Administrarea unui tratament cu substitut de hormoni tiroidieni ameliorează problemele de natură sexuală, atât la femei, cât şi la bărbaţi. Prin urmare, dacă ştii că tu sau partenerul tău aveţi probleme cu tiroida, consultă un specialist şi în legătură cu eventualele probleme sexuale. Şi viceversa: în caz că suferi de tulburări sexuale, nu uita să evaluezi funcţia tiroidei.

 

Citit 1252 ori Ultima modificare Sâmbătă, 29 Octombrie 2022 07:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.