Ce vin se bea la masa de Crăciun

Ce vin se bea la masa de Crăciun
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Vinul este un element important al fiecărei mese, fie că e roșu, alb sau roze, mai ales când vorbim de Paște, Crăciun sau Revelion. Pentru Sărbătorile de iarnă, specialiștii ne spun cum să facem alegerea perfectă, în funcţie de preparatele pregătite. În plus, indiferent de tipul de vin și de culoarea acestuia, băutura, consumată cu moderaţie, contribuie și la buna dispoziţie a mesenilor. La servirea gustărilor, a antreurilor sau înaintea lor, în cadrul socializărilor dinaintea mesei, se recomandă vinurile ușoare, vinurile albe, seci, șampania sau vinurile albe demiseci și cele roze. Pentru friptura de porc, sarmale și cârnaţi, recomandat este vinul roșu, sec. La servirea preparatelor din pește se recomandă vinuri albe seci, iar cu cât este peștele mai gras, cu atât vinul trebuie să fie mai acid. Preparatele de bază merg perfect cu vinurile roșii. Astfel, la carnea albă se recomandă vinuri roșii, ușoare, cu buchet, iar  carnea roșie se asezonează cu vinuri roșii pline, puternice, generoase, însă, la carnea de vânat se recomandă vinuri seci, vechi, de calitate superioară. Desertul tradiţional pentru masa de Crăciun este reprezentat de cozonaci, care se armonizează foarte bine cu vinuri albe sau roze, dulci. 

Stiati ca...

  • Specialiștii degustători spun că, fără vinul roșu, masa de Crăciun își pierde din semnificație.
  • Vinul roșu este produs prin zdrobirea și fermentarea strugurilor de culoare închisă întregi, cu tot cu coajă și ciorchine. Există mai multe tipuri de vin roșu, care variază după gust și culoare. Soiurile comune includ Merlot, Cabernet Sauvignon și Pinot Noir, iar conținutul de alcool variază de obicei între 12-15%, potrivit Doc.
  • De sărbători, fie că îl bem așa cum este, fie fiert, vinul roșu reprezintă piesa de rezistență. Știați că există oameni cărora le este teamă de vin? Ei bine, asta se numește oenofobie.
  • Femeilor din trecut, mai precis din Antichitate, le era interzis să consume vin. În cazul în care erau prinse, soții puteau să divorțeze sau le puteau pedepsi.
  • Cu cât este mai vechi, vinul alb se închide la culoare, pe când vinul roșu se deschide. Cuvântul „vin„ este menționat de nu mai puțin de 50 de ori în Sfânta Biblie.
Citit 1257 ori Ultima modificare Duminică, 25 Decembrie 2022 01:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.