Ciorbă de perişoare

Ciorbă de perişoare
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ciorba de perișoare este una dintre cele mai des întâlnite ciorbe românești mâncate la felul întâi. Ingredientele, în special în ceea ce privește verdeţurile, diferă de la o regiune la alta.

Fiind vorba despre o reţetă clasică de preparare, aceasta duce mereu cu gândul la perioada copilăriei. Specialiștii gastronomi spun că această mâncare delicioasă poate fi savurată atât vara, în zilele caniculare, fiind o foarte bună sursă de hidratare, cât și iarna. În sezonul rece, ciorba de perișoare devine o sursă de proteine și minerale necesare pentru buna funcţionare a organismului. Pentru prepararea biluţelor putem folosi carne de vită, pasăre, porc sau chiar amestec. Se pare că cea mai gustoasă reţetă este cea în care folosim, pentru acrit, borșul tradiţional, preparat în casă. În lipsă, acesta poate fi înlocuit și cu zeamă de lămâie sau cu borșul achiziţionat de la magazin.

INGREDIENTE: 3 morcovi (cca 400 gr),1 rădăcină de pătrunjel (cca 150 gr), 1 felie ţelină (cca 50 gr), 1 ceapă mică (cca 50 gr),30 mililitri de ulei, 1 lingură sare,1 lingură vegeta de casă, 1 ardei mic verde, 2 roșii, 1 lămâie (sau sare de lămâie sau borș).

Amestec perișoare: 700 gr carne tocată de două ori, 1 ceapă medie, 120 grame orez cu bob lung, 1 linguriţă sare, 1 linguriţă piper, 1 lingură făină, 10 fire pătrunjel, 2 ouă.

PREPARARE: Toate zarzavaturile pentru ciorba de perișoare se curăţă, se toacă mărunt sau se trec prin răzătoare. Se pun la călit în oala în care va fierbe ciorba. După ce s-au înmuiat, se pun la fiert în apă cu sare. Între timp, pentru perișoare se amestecă toate ingredientele. Se pune la călit ceapa, apoi se adaugă orezul (prefiert). Se lasă pentru un minut pe foc, după care se adaugă apă și se lasă să clocotească pentru câteva minute. Carnea tocată se amestecă cu orezul şi ceapa călită, oul, verdeţurile tocate, sare și piper. Apoi, între palmele umezite, se formează mici perișoare. Odată ce legumele sunt fierte, se pun perișoarele una câte una, cu grijă, și zeama cu care se acrește. Se lasă la fiert aproximativ 10 minute până ce perișoarele se ridică la suprafaţă. Ciorba de perișoare se gustă de sărat și acru, se trage de pe foc și se pune pătrunjelul fin tocat. Dacă ciorba a ieșit prea acră, o poţi repara adăugând ingrediente dulci, smântână lichidă sau puţin bicarbonat de sodiu. Pentru un plus de aromă, în ciorba de perișoare poţi adăuga și un ardei iute tocat mărunt, chiar de la începutul gătirii.

Citit 1072 ori Ultima modificare Duminică, 05 Februarie 2023 18:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.