Edward Albee, nume de referință în dramaturgia americană

Edward Albee, nume de referință în dramaturgia americană
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Edward Albee s-a născut pe data de 12 martie1928 la Washington, fiind adoptat de Reed Albee, fiul lui Edward Franklin Albee, un mare om de teatru la acea vreme. A crescut la Claremont, și a urmat cursurile Liceului Clinton, apoi pe cele ale Școlii Lawrenceville din New Jersey, de unde a fost exmatriculat.

A fost trimis apoi la Academia Militară Valley Forge din Wayne, Pennsylvania, de unde a fost dat afară în mai puțin de un an. A absolvit, în cele din urmă, The Choate School din Wallingford, Connecticut, în 1946. Și-a continuat apoi studiile la Colegiul Trinity din Hartford, Connecticut, dar și de aici a fost exmatriculat, în 1977, din cauza absenteismului.

Albee a plecat de acasă încă din adolescență. Într-un interviu acordat ulterior, avea să declare că nu s-a simțit niciodată confortabil alături de părinții adoptivi. Astfel, la vârsta de 20 de ani, s-a mutat la Greenwich Village, New York, unde a avut mai multe slujbe, toate acestea înainte de succesul obținut, în 1959, cu punerea în scenă a piesei ”The Zoo Story”, care a fost comparată cu ”Krapp’s Last Tape” a lui Samuel Beckett.

Această piesă, alături de alte lucrări din perioada de debut, cum ar fi ”The Sandbox” și ”The American Dream”, prezintă influențe ale teatrului absurdului, Edward Albee fiind considerat deopotrivă lider al unei noi mișcări în teatrul american și succesor al lui Arthur Miller, Tennessee Williams și Eugene O’Neill.

În anul1962, Edward Albee debutează pe Broadway cu piesa ”Cui îi e frică de Virginia Woolf?” sau ”Trei femei înalte”. În aceasta din urmă, Albee a folosit detalii din propria sa viață atunci când a prezentat relația protagonistei cu fiul său gay.

Dramaturgul a fost distins, de-a lungul carierei, cu trei premii Pulitzer, pentru piesele ”A Delicate Balance”, ”Seascape” și ”Three Tall Women”. Edward Albee este considerat ”un nume de referință în dramaturgia americană”, un ”autor notoriu” jucat în lumea întreagă.

Printre distincțiile cu care a fost recompensat de-a lungul carierei, se numără și Premiul Special Tony pentru întreaga activitate, în anul 2005; Medalia de Aur în Dramaturgie, din Partea Academiei Americane și a Institutului de Arte și Litere; distincțiile Kennedy Center și Medalia Națională în Arte.

Scriitorul a îmbrățișat și cariera universitară, ca profesor de Artă Dramatică la Universitatea din Houston.

Edward Albee a încetat din viață la vârsta de 88 de ani – 16 septembrie 2016.

Citit 485 ori Ultima modificare Duminică, 12 Martie 2023 13:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.