Sarmale din piept de pui în frunze de varză

Sarmale din piept de pui în frunze de varză
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Poți face sarmale tradiționale, cu carne de porc, și deci grăsime din belșug, sau poți înlocui carnea de porc cu cărnuri mai "ușoare", cum e cea de pui, și să obții sarmale dietetice.

Oricum ar fi preparate, sarmalele reprezintă un fel de mâncare preferat de români.

Ingrediente: 450 grame piept pui,100 grame de orez, 1 ceapă, 1 morcov, 50 ml ulei, 100 mililitri bulion, 100 grame pastă de ardei, sare, piper, cimbru, o varză murată de mărime medie, 100 ml de pastă de roșii plus apă cât să cuprindă sarmalele.

Mod de preparare: Spălăm varza și o punem pentru câteva ore la desărat, după care o scurgem, o curățăm de cotoare, desprindem frunzele și le tăiem la mărimea dorită, pregătindu-le pentru a le umple. Tocăm carnea de pui cu ajutorul unei mașini de tocat. Curățăm ceapa și morcovul. Ceapa o tocăm mărunt, iar morcovul îl dăm prin răzătoare. Punem într-o tigaie uleiul, îl încingem și adăugăm ceapa tocată. Lăsăm jumătate de minut să se rumenească în ulei, după care adăugăm morcovul și apă cât să le cuprindă. Gătim înăbușit până când scade apa, după care adăugăm pasta de roșii și de ardei, amestecăm, oprim focul și lăsăm să se răcească. Spălăm orezul și îl amestecăm cu carnea tocată, după care adăugăm și amestecul de ceapă, morcov și bulion. Asezonăm compoziția cu sare, piper și cimbru, după gust. Punem în fiecare frunză de varză murată pregătită mai devreme puțină umplutură de carne și răsucim frunza cu carnea în interior, dându-i o formă de sarma. La final îndesăm la capete frunza de varză rămasă neumplută, pentru a sigila sărmăluța. După ce terminăm de format toate sarmalele, tocăm restul de varză rămasă și o parte din ea o punem pe fundul unei oale încăpătoare. Peste varză așezăm sarmalele. După ce le punem pe toate, le învelim cu  încă un strat de varză murată tocată și turnăm apă amestecată cu 100 ml de bulion, cât să le cuprindă. Punem vasul pe foc și dăm într-un clocot, după care îl transferăm în cuptorul încins la temperatură medie timp de o oră și jumătate (până când se gătește frunza de varză). Când sunt gata, scoatem vasul din cuptor și le savurăm, alături de o porție de mămăliguță caldă și o lingură, două de iaurt sau smântână.

 

Citit 720 ori Ultima modificare Sâmbătă, 22 Aprilie 2023 07:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.