Jandarmii aduc puncte de la Basel

Jandarmii aduc puncte de la Basel
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Doi oameni ai legii au strigat pentru Oţelul * Felicitaţi în plin stadion de către elveţieni şi de către ataşatul român la Ambasada din Berna *

Iubesc Oţelul şi îi păzesc pe suporterii echipei. Plutonierii gălăţeni Cătălin Bădin şi Aurel Braşoveanu au plecat de marţi dimineaţă la Basel, Elveţia, împreună cu galeria echipei gălăţene. S-au întors din ţara celor 26 de cantoane vineri, la ora 6,30.

Datoria celor doi jandarmi-monitori de securitate este clară – militarii însoţeau 55 de fani ai Oţelului, care trebuiau supravegheaţi pe traseu şi pe stadionul din Basel. 

Prieteni cu galeria

La ora la care citim aceste rânduri, rezultatul meciului Basel-Oţelul este deja cunoscut: am luat o bătaie nobilă, 2-1, iar debutul Oţelului în Liga Campionilor este departe de a fi unul jenant. Scorul negativ pentru gălăţeni a fost doar un motiv în plus pentru ca jandarmii noştri să resimtă la intensitate maximă emoţiile evenimentului.

„Ei doi nu sunt nişte străini pentru suporteri. Sunt prietenii lor, au fost mereu alături de ei”, mă asigură căpitanul Costin Barbu, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei.

Fani în toată regula

Monitorii de securitate Cătălin Bădin, 32 de ani, şi Aurel Braşoveanu, 38 de ani, sunt însă mai mult decât simpli observatori ai partidelor jucate de campioana României: „Amândoi ţin cu Oţelul şi merg la toate meciurile. Jandarmeria are patru monitori, ei fiind aleşi de comanda instituţiei pe baza mai multor criterii, unul dintre ele fiind şi cunoaşterea unei limbi de circulaţie, conform standardelor UEFA”.

„În ceea ce priveşte relaţia cu fanii, aceasta este excelentă. În plus, suporterii nu le-au creat niciodată probleme. Dacă ar fi fost nişte străini, poate ar fi apărut tensiuni. Dar ei sunt prieteni, se cunosc îndeaproape cu galeria”, spune căpitanul Barbu.

55-2

Tot printre îndatoririle jandarmilor-monitori de securitate a intrat şi asigurarea relaţiei fanilor gălăţeni cu forţele de ordine elveţiene.

Vă reamintim că cei 55 de membri ai galeriei care au făcut deplasarea la Basel au plecat un microbuz şi un autobuz, în fiecare maşină aflându-se câte un monitor.

Preferaţi? Paraschiv şi Ibeh

Când îl întreb de meciul de la Basel, vocea Cătălin (Bădin) se umple de emoţie: „A fost o experienţă unică: primul meu meci în Liga Campionilor – dacă pot spune aşa. Am avut mult de învăţat de la colegii mei elveţieni, în ceea ce priveşte organizarea competiţiilor sportive şi a modului de executare a misiunilor.

Eu sunt monitor de securitate din 2007 şi însoţim mereu echipa. Preferaţi, dintre jucători? Paraschiv, şi pentru mine, şi pentru colegul meu. Şi ne mai place şi Ibeh.

„Nu toţi fanii sunt liniştiţi, nu este simplu”

„Ştii, la meci am fost bucuroşi alături de galerie - poate cum nu se întâmplă într-o misiune oficială. Dar am şi suferit alături de galerie când echipa adversă a preluat conducerea. Nu ne aşteptam să joace echipa atât de bine. Pentru noi, ca monitori, misiunea e dificilă, nu toţi fanii sunt liniştiţi, sunt şi unii impulsivi. Iar o ieşire în afară înseamnă în primul rând imaginea ţării, fanii reflectă calitatea noastră morală.

Poliţia elveţiană şi FC Basel ne-au mulţumit oficial, la sfârşitul partidei, pentru felul în care s-a comportat galeria, fapt care ni s-a datorat şi nouă”, încheie Cătălin.

Oţelul şi jandarmii deschid România

Gălăţeni, că suntem sau nu microbişti, iată că oraşul nostru a ieşit în Europa. Şi datorită Oţelului, fanilor şi jandarmilor-monitori de securitate, oraşul nostru înseamnă pentru continent mai mult decât micul târg prăfuit, de la margine de ţară.

Înseamnă că impresionăm prin civilizaţie, corectitudine, fair-play. Şi chiar dacă nu se văd, punctele aduse de jandarmi pentru ACASĂ, România ţin locul şi de scor perfect.

Foto: Cătălin Bădin, arhiva personală

Citit 1059 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.