Marea Moschee din Constanţa

Marea Moschee din Constanţa
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Allâhu Ekber! Allâhu Ekber!”. „Allah este Măreţ”, vocea cântată a imamului strabate, din vârful minaretului până departe, în largul mării, zona veche a oraşului Constanţa. Fără să fii musulman, te simţi tulburat sufleteşte de Ezan - chemarea la rugăciune.

Parcă şi biserica albă, creştină, ce-şi scaldă crucea în soarele toamnei, dominată de semiluna musulmană, tresare înfiorată. E vremea pentru Allah, pentru una din cele cinci rugăciuni zilnice.

De sus, din minaretul Marii Moschei din Constanţa panorama este nemaipomenit de frumoasă. Şi Dumnezeu sau Allah, oricum i-am spune, e mai aproape. Doar Marea Moschee din Constanţa este situată pe strada Arhiepiscopiei la numărul 5, la câţiva paşi de Catedrala Ortodoxă.

În vârful minaretului

Niciodată nu am întâlnit atâtea grupuri de turişti străini veniţi să viziteze Marea Moschee din Constanţa câţi au fost în toamna asta. Nemţi, italieni, spanioli, englezi I-am întâlnit coborând sau urcând cu grijă, oprindu-se din când în când să-şi tragă sufletul, cele 140 de trepte ale minaretului construit în stil maur.

Nu-i deloc înţelept să priveşti în jos de pe scara circulară şi abruptă! Asta da adrenalină, mai ales dacă suferi de rău de înălţime! Dar când ajungi sus, la 47 de metri deasupra pământului, eşti sigur că a meritat osteneala.

În ciuda curentului care parcă vrea să-ţi smulgă capul de pe umeri, priveliştea este incredibil de frumoasă. Bărcile albe, marea lină, fără valuri, clădirile vechi ale Constanţei, bisericile şi bisericuţele, până şi statuia poetului Ovidiu par dominate de imensa semilună musulmană. Impresionant este dacă prinzi acolo, sus, ceasul rugăciunii, când chemarea imamului îţi pătrunde fiecare fibră a sufletului şi a gândului.

După ce te saturi de privelişte, sau nu mai rezişti de curent, e timpul să cobori ca să te bucuri de frumuseţile adăpostite în interiorul Moscheei.

Monument de arhitectură

Moscheea este monument de arhitectură şi principalul edificiu al cultului musulman din Constanţa. A fost cadoul regelui Carol I oferit în semn de omagiu comunităţii musulmane din Dobrogea. Moscheea Carol I, ulterior a fost redenumită Moscheea Mahmud al II-lea, iar în prezent, credincioşii musulmani o numesc „Kral camisi” sau „Geamia Regelui”.

Specialiştii spun că Moscheea, ridicată în perioada 1910-1912 pe locul fostei Geamii Mahmudia, este construită în stil arabo-bizantin combinat cu motive arhitecturale româneşti, fiind copia fidelă a moscheii Konia din Anatolia -Turcia.

Faimosul covor

Nu e vorba de covorul fermecat zburător din „O mie şi una de nopţi”,  ci de un faimos covor oriental, primit ca donaţie din partea Turciei. Acesta provine din insula Ada Kaleh (distrusă de comunişti şi scufundată în Dunăre) şi are o vechime de peste 200 de ani.

Covorul uriaş ( 9m x 16 m, în total 144 m²) cântăreşte peste 490 kg şi a fost lucrat de mână în renumitul centru de artizanat Hereke, din Turcia.

Moscheea are o frumoasă pictură murală interioară în nuanţe de albastru, verde şi crem pe care merită să o admiraţi. Nici nu costă mult! Doar cinci lei e biletul de intrare în Moschee. Şi poţi face oricâte poze vrei.

Aşa că pentru concediul viitor treceţi pe lista de vizite obligatorii Moscheea din Constanţa! Şi dacă sunteţi deja fani ai noii telenovele difuzate de Acasă „Iubire şi Onoare”, nu aveţi voie să o rataţi!

Citit 1804 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.