Ingrediente: 300 g creveți, 500 g roșii cherry, 200 g brânză feta, 30 g unt, 1 ceapă mică, 1 cățel de usturoi, 2 fire de oregano, ulei de măsline, fulgi de chili (opțional), sare, piper.
Preparare: Se încing două linguri cu ulei și se călește ceapa și usturoiul tocate foarte fin. Se adaugă apoi roșiile cherry tăiate în jumătăți sau sferturi. Se presară sare și piper după gust și se pune capacul. Se lasă să fiarbă, la foc mic, 10-12 minute. Separat, se topește untul într-o tigaie și sotează creveții pentru 2 minute pe fiecare parte. Într-un vas se pune sosul de roșii pregătit anterior, apoi creveții, brânza feta sfărâmată, oregano și chili, pentru cei care preferă gustul picant. Se pune vasul în cuptorul încins în prealabil și se lasă 10-12 minute la foc potrivit.
Salată de creveți cu avocado și porumb
Ingrediente: 300 de grame de creveți curățați, gata gătiți, 1 avocado bine copt, mare, de 120-150 de grame, o conservă de 330 cu porumb, 100-120 de grame de frunze de salată, 2 tije de țelină apio, 6 tomate cherry, 2-3 fire de ceapă verde, 1 ardei jalapeno, 1 legătură mică de coriandru proaspăt, zeama de la o jumătate de lămâie, 1 linguriță de muștar, 1 linguriță de miere sau sirop de agave, 30 ml ulei de măsline, sare și piper.
Preparare: Frunzele de salată se spală bine în mai multe ape reci. Ceapa verde se curăță și se spală, la fel și restul legumelor. Porumbul se scurge, lămâia o răzuim de coajă, apoi stoarcem zeama.
Pentru dressing, tăiați ardeiul jalapeno în cubulețe cât de mici posibil. Punem într-un blender ½ din ardeiul jalapeno tocat, ¾ din frunzele de coriandru (sau pătrunjel) tocate, coaja rasă de lămâie și frunzele de ceapă verde, tocate. Păstrăm o lingură din zeama de lămâie, restul o adăugăm în blender. Punem imediat și muștarul, mierea sau siropul de agave și uleiul. Adăugăm sare și piper negru măcinat după gust. Blenduim totul câteva zeci de secunde. Se obține un dressing cremos.
Punem creveții într-un castron și adăugăm peste ei ¹⁄3 din dressing și restul de jalapeno tocat cubulețe. Apoi curățăm avocado, îl stropim cu zeama de lămâie păstrată și-l amestecăm. Tăiem țelina apio în cubulețe, iar partea albă a cepei verzi în rondele fine. Tăiem roșiile cherry în jumătăți și asamblăm salata. Se pun într-un castron salata ruptă în bucăți, porumbul scurs, avocado, roșioarele, creveții cu tot cu dressingul din castron, ceapa verde și țelina apio. Omogenizarea trebuie să o facem cu grijă, pentru că nu dorim să zdrobim ingredientele.